Vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, danas se priroda i sadržaj vojnih operacija radikalno menjaju, stoga zauzimanje i poraz psihološke sfere neprijatelja postaje važniji od kontrole njegovih teritorija.

- Mentalna sfera postaje oblast operacija NATO, odnosno njihov najvažniji operativni domen. Vojnici SAD i NATO su dobili zadatak da pređu sa informacione na kognitivno-psihološku dominaciju kao odlučujući faktor konačne strateške pobede nad neprijateljem - naveo je Iljnicki.

Kako je naglasio, nove tehnologije kognitivno-mentalne dominacije razvijaju se na univerzitetima Harvard i Prinston, u Komandi za civilne poslove i psihološke operacije američke vojske, Centru za inovacije NATO-a i Zajedničkom centru borbenih dejstava u oblasti informacionih operacija Ministarstva odbrane SAD.

- U uslovima ovakvog civilizacijskog rata sa Zapadom, kao odgovor na nove izazove, ruskom društvu je potreban zajednički pogled na svet i ideologija, odnosno duhovni, vrednosni temelji ruske politike moraju da budu najvažniji. Da bismo pobedili u civilizacijskom sukobu sa Zapadom, potrebno je da se izradi i usvoji Strategija psihološke bezbednosti Rusije - istakao je on.

Glavni urednik časopisa "Arsenal otadžbine" Viktor Murahovski istakao je da su glavni instrumenti SAD u borbi za svoju hegemoniju u mentalnom ratu degradacija i neodgovornost.

Oni se indukuju u državama i društvima koja su meta agresije. Konkretno, u zemljama se izaziva degradacija političke klase.

Prema njegovim rečima, radi se pre svega o brisanju nacionalne istorije ili kulture, što dovodi do neodgovornosti prema prošlosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading