azija meteo
Foto: Alo/zoomEarth

Delove jugozapadne Azije zahvatio je veoma snažan oblačni sistem sa obilnim padavinama. Na udaru loših vremenskih uslova su istok Turske, Irak i severozapad i zapad Irana.

Jake grmljavinske oluje danas pogađaju danas veći deo Iraka. Na severu zemlje beleži se veoma obilna i jaka kiša, naročito na širem području Mosula, dok u centralnim predelima i na širem području Bagdada ima jakih grmljavinskih oluja i obilnih pljuskova. Iako su padavine u Iraju najobilnije na severu zemlje i karakteristične za zimu i proleće, centralni deo Iraka odlkuje se pustinjskom klimom i padavine su veoma retka pojava, ali se javljaju u ovom delu godine.

Na severu Iraka očekuje se da padne od 50 do 70 mm kiše po kvadratnom metru, a u centralnim predelima i u Iraku od 10 do 30 mm, dok je godišnji prosek manji od 100 mm, prenosi Telegraf

Na području Bagdada jaku gromovi i intenzivna električna pražnjenja praćena su i olujnim vetrovima, koji podižu pesak i stvaraju i pustinjsku oluju.

Istovremeno, u planinama na severu i severoistoku Iraka, u pograničnom delu sa Turskom i Iranom pada veoma obilni sneg.

Znatno jači sneg pada na istoku Turske, a najobilnije padavine beleže se na području jezera Van i u planinskom području na istoku zemlje, gde se očekuje i više od pola metra snega. Temperature su opale ispod 0°C, a brojna naselja i sela zavejana su snegom, dok su putevi neprohodni.

 

Talas obilnih padavina sa istoka Turske i Iraka premešta se ka Iranu, a u ovom času obilne kiše i grmljavinske oluje beleže se na severozapadu i zapadu Irana, dok u planinama veje sneg.

Obilne padavine već danima pogađaju i šire područje Kavkaza, uz obilne kiše i grmljavinske oluje, a na planinama uz obilni sneg. Na najjačem udaru nevremena su Jermenija i delovi Gruzije i Azerbejdžana.

Snažne grmljavinske oluje pogopdile su i severozapadne, zapadne, severne i centralne predele Saudijske Arabije, a snažni pljuskovi doneli su pustinjama poplave i bujice, jer suvo tlo nije moglo da prihvati obilnije padavine. Inače, mnogi ovi predeli u proseku za godinu dana dobiju manje od 50 mm kiše po kvadratnom metru.

Inače, potpuno nov olujni sistem zahvatiće sutra zapadni i centralni deo Turske.

Nevreme sa obilnom kišom i snegom u planinama koje će noćas zahvatiti evropski deo Turske, sutra će se proširiti na azijski deo zemlje. Veoma obilne padavine premeštaće se od zapada prema istoku i doneće obilne kiše zapadu Turske i širem području Istanbula, a jake grmljavinske oluje južnom priobalno delu Turske, ali i Kipru. Istovrmeno, centralni deo Turske zahvatiće veoma obilni sneg, a prava snežna oluja i mećava očekuje se i u Ankari, uz pad temperature vazduha na 0°C i u jake vetrove. Potom će se ovaj oblačni sistem sa snegom premestiti na istok Turske, koji je već dva dana na udaru snežne mećave i vrlo niskih tempertura.

Narednih dana veoma loše vreme sa jugozapada Azije premeštaće se preko Kaspijskog mora dalje ka centralnoj Aziji. Ovaj oblačni sistem doneće veoma obilne i jale kiše oblasti Kaspijskog mora, čak i predelima na istočnom pustinjskom obodu. Jake kiše, uz mogućnost poplava i bujica pogodiće i centralnoazijske zemlje poput Kirgistana, Tadžiksatana, Uzbekistana i juga Kazahstana, dok se u planinama očekuje da padne i metar snega.

Inače, jugozapadni i centralni predeli Azije velikim delom sastoje se od pustinja i polupustinja, uz vrlo oskudne padavine. Ipak, u proseku njihov maksimum javlja se upravo u ovom delu g0dine, odnosno krajem zime i početkom proleća.

Stabilizacija vremena očekuje se od vikenda.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading