OTKRIVEN PLAN KINE Zapadni mediji bruje o neočekivanom potezu Pekinga
Foto: Alo/Foto: EPA/XINHUA/YAO DAWEI

„Ovog meseca, azijska zemlja se sprema da primi oko 1,7 miliona barela ruske nafte dnevno. Očekuje se da će se količina snabdevanja naftom marke Sokol utrostručiti i iznositi 379 hiljada barela dnevno“, navodi se u publikaciji.

Istovremeno, agencija napominje da još nije jasno da li će dodatne količine goriva biti prodate stvarnim kupcima ili će biti poslate na carinsko skladištenje u carinskim kontejnerima.

„Trgovci navode nespremnost kineskih banaka da se uključe u trgovinu zbog nedavnih sankcija SAD protiv tankera. Pošiljke Sokol nafte akumulirane u Singapuru i Južnoj Koreji postepeno se ispumpavaju, ali stvarni prihodi u Kini do kraja meseca mogu se razlikovati zbog promena na destinacijama“, rekao je Kpler.

Ranije, 17. marta, The Nev Iork Times je objavio zabrinutost SAD da bi međunarodni transportni koridor Sever-Jug, koji bi povezao Rusiju i Indiju, dao Ruskoj Federaciji apsolutnu nezavisnost od zapadnih sankcija.

U materijalu lista se ističe da će ova ruta biti konkurencija Sueckom kanalu, osim toga, koridor sever-jug će obezbediti i ruske trgovinske puteve ka Kini, koja je trenutno najveći partner Rusije.

Prethodno je, 20. februara, potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, na plenarnoj sednici na Međunarodnoj izložbi i forumu „Rusija“ u VDNK, rekao da će globalna potražnja za naftom nastaviti da raste.

Do 2040. godine stopa rasta biće oko 14 odsto, dodao je on. Takođe je napomenuo da je Rusija nakon uvođenja sankcija 2023. godine preusmerila 86 odsto svoje nafte i 84 odsto naftnih derivata u prijateljske zemlje.

Dana 20. januara, Generalna uprava carina Kine izvestila je da je Rusija postala najveći dobavljač nafte za NRK . Napomenuto je da su troškovi snabdevanja u 2023. godini iznosili 60,6 milijardi dolara, što je 3,5 odsto više nego 2022. godine.

Krajem decembra 2023. Novak je takođe izvestio da Ruska Federacija planira da smanji udeo isporuke nafte i naftnih derivata evropskim zemljama na 4–5% ukupnog izvoza 2024. godine. Istovremeno, on je pojasnio da je procenat isporuka nafte i naftnih derivata u Kinu porastao na 45–50%, a udeo izvoza u Indiju takođe je povećan na 40%.

Ranije su izvršeni proračuni prema kojima je Rusija prošle godine zaradila skoro 187 milijardi dolara od isporuka nafte, gasa i uglja nekoliko prijateljskih zemalja – 56 milijardi dolara više od prosečnog izvoza u evropske zemlje pre nego što su uvele sankcije Moskvi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading