Parlament
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kratka šetnja kroz Donji dom parlamenta i Dom lordova, kako piše autor, otkriva stanje zapuštenosti: smrad vlage, armiju pacova i miševa, oštećenja na zidovima, višegodišnji rizik od požara u opštem rasulu, kao i skrivene opasnosti od azbesta i električnih i mehaničkih instalacija.

Teško je dovoljno istaći koliko su se poslanici nemarno odnosili prema nasušnoj potrebi za restauracijom, ističe se u tekstu.

U oktobru 2012, predizvođačka studija je pokazala da se "sveobuhvatna obnova više ne može izbeći". U nezavisnom izveštaju iz 2015. predloženo je sukcesivno izmeštanje poslanika kao najbrže rešenje koje je u to vreme koštalo četiri milijarde funti. Naredne godine Zajednički komitet za Vestminstersku palatu opisao je "nadolazeću krizu koju ne možemo ignorisati".

Rezultat je bio stvaranje tela prikupljanje sredstava za restauraciju i obnovu. Godine 2022, izneti su planovi za "osnovne radove" sa cenom od sedam do 13 milijardi funti i palatom koja bi bila prazna 12 godina. Alternativno, sa poslanicima koji bi ostali u zgradi, radovi bi koštali 22 milijarde funti i trajali bi 76 godina.

Ovo telo je, međutim, brzo raspušteno i ceo proces je naglo stao, ističe se u tekstu.

Sa opštim izborima koji se naziru, sada je vreme za međustranačku akciju kako bi se obnovilo tkivo Vestminstera i sačuvalo toliko velikih dela britanske umetnosti i dizajna pre nego što parlament ponovi sopstvenu istoriju i, kao 1834, izgori u plamenu, poručuje autor.

Što se tiče finansija, on predlaže da se ponovo, kao tokom Olimpijade, sredstva obezbeđuju preko Nacionalne lutrije, odnosno njenog fonda za baštinu. I to u narednih 20 godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading