Brisel
Foto: AP/Denes Erdos (STF)

U Budimpešti je u četvrtak ambasador Dejvid Presmen komentarisao spoljnu politiku mađarskog premijera Viktora Orbana i optužio vladu Mađarske za proširenu korupciju i za "podrivanje nezavisnih institucija."

"Reč je o dugogodišnjem prijatelju i savezniku, koji govori i čini stvari koje potkopavaju poverenje i prijateljstvo. Ne možemo da ignorišemo to što predsednik mađarske skupštine tvrdi da rat u Ukrajini zapravo vode SAD -  izjavio je Presmen. 

- Ne možemo ni da razumemo zašto premijer u SAD prepoznaje glavnog protivnika Mađarske, kao ni njegovu tvrdnju da vlada SAD nastoji da zbaci mađarsku vladu – bukvalno, da je `porazi` - dodao je on.

Ambasador je dodao i da, "dok Orbanova vlada želi da čeka na novu vladu u Vašingtonu, SAD sigurno neće čekati Orbanovu administraciju. Dok Mađarska čeka, mi ćemo delovati."

Američki zvaničnici su ranije izrazili zabrinutost zbog odluke Budimpešte da odloži prijem Švedske u NATO.

Govor američkog ambasadora, održan povodom obeležavanja 25. godišnjice pridruživanja Mađarske Severnoatlanstkom vojnom savezu, predstavlja prekretnicu u dugogodišnjem udaljavanju Budimpešte od zapadnih saveznika, dodaje "Gardijan".

Prošle nedelje Orban je boravio u SAD, gde se sreo sa Donaldom Trampom, koji je obećao da će okončati rat u Ukrajini.

Ova poseta Trampu je navela američkog Džozefa Bajdena da izjavi kako Orban želi da izgradi "diktaturu", a zbog njegovog komentara mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova u utorak je pozvalo Presmena na razgovor.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading