Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Izraelska vojska saopštila je da su njene trupe izvele "preciznu operaciju" u kompleksu bolnice Šifa u Gazi tokom koje je došlo do razmene vatre sa palestinskim borcima. Tvrdi da je eliminisala visokog člana Hamasa.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da je IDF u kompleksu bolnice pucao na civile. Tvrde da ima više mrtvih i ranjenih. Meta IDF-a bio je i izbeglički kamp Nuseirat, u napadu je poginulo najmanje devetoro civila.

Reagovao je direktor Svetske zdravstvo organizacije Tedros Adanom Gebrejesus i poručio da bolnice nikad ne smeju da budu bojišta.

UN saopštile da se više od 1,1 milion Palestinaca suočava sa katastrofalnom glađu, dok visoki zvaničnik EU Žozep Borelj kaže da Izrael koristi glad u Gazi kao ratno oružje.

Egipat je pozvao SAD da Izraelu jasno stave do znanja kakve bi bile posledice kopnene ofanzive na Rafu.

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o razvoju situacije u Pojasu Gaze, prvi put od 15. februara, dok je Egipat zatražio da SAD objasne Izraelu posledice kopnene ofanzive na Rafu,  budući da su SAD saopštile da se protive toj planiranoj operaciji.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage saopštile su da su borbeni avioni izveli vazdušne napade na niz lokacija Hezbolaha u Libanu kao odgovor na raketnu vatru na severni deo Izraela.

Porodice Izraelaca koje su oteli pripadnici Hamasa i kao taoce ih drže u Pojasu Gaze protestovali su ispred kabineta premijera Benjamina Netanjahua u Jerusalimu pozivajući na njihovo oslobađanje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

 

 

Južna Afrika: Izrael ignoriše i podriva Međunarodni sud pravde

Ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor optužila je Izrael da je stvorio presedan za druge da prkose najvišem sudu UN-a.

Južna Afrika je izvela Izrael pred Međunarodni sud pravde pod optužbom za genocid nad civilima u ratu protiv Hamasa.

IDF: Više od 300 osumnjičenih za terorizam privedeno u bolnicu Šifa

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je oko 300 osumnjičenih za terorizam privedeno tokom operacije koja je u toku u bolnici Šifa u gradu Gazi.

Meloni: Italija se protivi kopnenom upadu Izraela u Rafu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da se Italija protivi kopnenom upadu izraelskih snaga u grad Rafa u Pojasu Gaze.

- Ponovićemo naše protivljenje vojnoj akciji Izraela na terenu u Rafi, koja bi mogla da ima još katastrofalnije posledice po civile koji se nalaze u toj oblasti - rekla je Meloni poslanicima u italijanskom Senatu, prenosi Rojters.

Dodala je da je prioritet otvaranje novih kopnenih puteva za slanje humanitarne pomoći, nakon što je počeo sa radom pomorski koridor od Kipra do Pojasa Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je ranije danas da će Izraelske odbrambene snage (IDF) ući u Rafu u okviru kopnene operacije, dodavši da je to rekao i predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u telefonskom razgovoru.

- Imamo neslaganje sa Amerikancima oko potrebe da uđemo u Rafu. Ne o potrebi da se eliminiše Hamas, nego o potrebi da se uđe u Rafu. Ne vidimo način da vojno eliminišemo Hamas bez uništavanja ovih preostalih bataljona. Odlučni smo da to uradimo - poručio je Netanjahu.

Netanjahu: Izraelske snage će ući u Rafu u okviru kopnene operacije

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas u komitetu Kneseta za spoljne poslove i odbranu da će Izraelske odbrambene snage (IDF) ući u Rafu u okviru kopnene operacije i da je to rekao predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u njihovom telefonskom razgovoru.

- Imamo neslaganje sa Amerikancima oko potrebe da uđemo u Rafu. Ne o potrebi da se eliminiše Hamas - o potrebi da se uđe u Rafu. Ne vidimo način da vojno eliminišemo Hamas bez uništavanja ovih preostalih bataljona. Odlučni smo da to uradimo - istakao je Netanjahu.

On je naveo da je predsedniku SAD u njihovom jučerašnjem razgovoru stavio do znanja na najjasniji način, da je Izrael odlučan da završi eliminaciju tih bataljona u Rafi.

Netanjahu je dodao da su se dvojica lidera dogovorila o mehanizmu da Amerikanci podele svoje ideje o humanitarnoj pomoći i evakuaciji civila, o čemu brine i Izrael.

On je naglasio da Izrael mora da završi vojnu eliminaciju Hamasa.

- Ne postoji zamena za to, ne možete to da zaobiđete, ne možete da kažete uništićemo 80 odsto Hamasa, uništićemo 20 odsto jer će se tih 20 odsto reorganizovati i ponovo preuzeti Pojas (Gaze) i naravno da će predstavljati novu pretnju Izraelu i naravno to će, takođe, biti pobeda šire osovine koja nam preti - iranske osovine - dodao je on.

Takođe, priznao je da je Izrael uključen u diplomatsku borbu uporedo sa vojnom borbom, u kojoj pritisak na Izrael raste.

MSP Palestine: Izrael pokrenuo tihu invaziju na Rafu kako bi izbegao međunarodne reakcije

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Izrael započeo agresiju na Rafu, a da nije najavio taj potez kako bi izbegao međunarodne reakcije, prenosi Al Džazira.

Ministarstvo je u saopštenju osudilo, kako se tvrdi, bombardovanje i sistematsko uništavanje koje su izvršile izraelske snage u Rafi, rekavši da izvodeći ove napade Izrael namerno ignoriše međunarodna upozorenja o opasnosti od invazije na grad na samom jugu Gaze.

Palestinske vlasti: Broj poginulih od 7. oktobra porastao na 31.819

Najmanje 31.819 Palestinaca je ubijeno, a 73.934 ranjeno od 7. oktobra u izraelskoj vojnoj ofanzivi na pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u toj enklavi.

Kako se dodaje, u poslednja 24 sata ubijena su 93 Palestinca, a 142 su povređena.

Bliniken: Humanitarna pomoć potrebna za sto odsto stanovništva Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken posetiće Bliski istok ove nedelje, sa ciljem da postigne sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa i obezbedi oslobađanje talaca koje drži palestinska militantna grupa.

Tokom boravka na Filipinima, Blinken je naveo da će sa visokim liderima u Saudijskoj Arabiji i Egiptu razgovarati "o pravoj arhitekturi za trajni regionalni mir".

Pružanje veće humanitarne pomoći Gazi, kao i razgovori o posleratnom planiranju za enklavu su među temama o kojima će razgovarati sa saudijskim i egipatskim zvaničnicima.

- Za sto odsto stanovništva Gaze potrena je humanitarna pomoć - rekao je Blinken, dodajući da je „apsolutna obaveza“ na Izraelu da da prioritet pomoći onima kojima je očajnički potrebna.

Ekstremne nestašice hrane u delovima pojasa Gaze već su premašile nivoe gladi, a masovna smrt je sada neizbežna bez trenutnog prekida vatre i dostava hrane u oblastima odsečenim borbama, navodi Rojters.

- Takođe sam naglasio Izraelu da postavi sebi imperativ pravljenje plana za Gazu kada se sukob završi, za koji se nadamo da će biti što je pre moguće, u skladu sa potrebama Izraela da se odbrani i osigura da se 7. oktobar više nikada ne ponovi - dodao je Blinken.

Vlasti Izraela ističu da će pokušati da "preplavi" Pojas Gaze humanitarnom pomoći sa različitih ulaznih tačaka, jer globalni pritisak raste da se uhvati u koštac sa rastućim problemom gladi u opkoljenoj enklavi.

Egipat ubedio Hamas da ne napusti pregovore nakon napada na bolnicu Šifa

Egipatski zvaničnici ubedili su Hamas da ne nspuštaju pregovore o taocima u zamenu za primirje, nakon što je Izrael pokrenuo novi napad na bolnicu Šifa u Gazi, javili su katarski mediji.

Neimenovani egipatski izvor sa saznanjima o tom pitanju rekao je za katarski Arabi el Džadid da su zvaničnici intervenisali u ponedeljak ujutru, kako bi osigurali nastavak učešća te palestinske organizacije, prenosi Tajms ov Izrael.

Taj izvor je dodao da je nije verovatno da će razgovori rezultirati trajnim prekidom vatre, budući Izrael odbacio tu mogućnost i insistira da će nastaviti cilj uništenja Hamasa, čak i nakon što se postigne bilo kakav dogovor.

- Uprkos velikom interesovanju posrednika da trenutna runda pregovora bude uspešna, njihove ambicije se ne svode na postizanje trajnog primirja u Pojasu Gaze - ocenio je katarskog izvor.

Izraelska vojska u ponedeljak je zauzela bolnicu Šifa, a kako tvrde, zarobili su oko 80 navodnih pripadnika Hamasa, a nekoliko navodnih članova te grupe je povređeno i ranjeno u borbama.

Ministarstvo zdravlja u Gazi navelo je da je u raciji, koja je počela rano u ponedeljak ima mrtvih i ranjenih, a da je na ulazu u kompleks izbio požar.

Američka vojska uništila rakete i bespilotne letelice Huta

Američka vojska saopštila da je uništila sedam protivbrodskih taketa, tri bespilotne letelice i tri kontejnera za skladištenje oružja u oblastima Jemena koje se nalaze pod kontrolom Huta.

- Utvrđeno je da je ovo oružje neminovno predstavljalo pretnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regionu - navela je Centralna komanda američke vojske (CENTKOM) u saopštenju pa platformi Iks (Tviter).

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru od početka rata između Izraela i Hamasa poremetili su globalnu trgovinu, akcije za koje pobunjenici kažu da predstavljaju znak solidarnosti sa Palestincima.

Huti su saopštili da napade izvode u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela, a kao odgovor na te napade, Sjedinjene Države i Britanija u januaru su počele udare na ciljeve Huta u Jemenu.

Zamenik premijera Britanije: Izrael ima pravo da se brani od varvarizma Hamasa

Zamenik britanskog premijera Oliver Dauden izjavio je danas da podržava pravo Izraela i svih širom sveta da se brane protiv "varvarizma" Hamasa, kao i da se plaši rizika od zaboravljanja užasa koji se desio 7. oktobra.

Izraelski vazdušni napad u blizini Damaska

Izrael je danas iz vazduha lansirao rakete na nekoliko vojnih ciljeva u blizini Damaska i napravio "materijalnu štetu", saopštilo je ministarstvo odbrane Sirije. Vazdušna odbrana Sirije je presrela neke od izraelskih raketa i oborila ih, prenosi Rojters.

Podrška Irana za sirijski režim Bašara Al Asada i za libansku grupu Hezbolah uzrokovali su česte vazdušne napade Izraela koji namerava da umanji vojnu moć Teherana u tom regionu. Skoro 10 pripadnika Iranske revolucionarne garde je ubijeno u ovim napadima u Siriji od decembra, što je navelo Iran da šalje manje pripadnike garde u tu državu. Broj vazdušnih napada Izraela porastao je od 7. oktobra kada je napadnut od strane Hamasa.

Saliven: Hamas dodao nove uslove za dogovor koje Izrael ne može da prihvati

Hamas je u svom prošlonedeljnom odgovoru na najnoviji predlog sporazuma o taocima dodao nove uslove za koje Izrael kaže da ne mogu biti prihvaćeni, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

- Nakon što je Izrael, u saradnji sa Katarom, Egiptom i Sjedinjenim Državama, pokazao spremnost da prihvati šestonedeljni prekid vatre u zamenu za oslobađanje brojnih talaca, Hamas je na pregovarački sto stavio novi predlog sa nizom novih uslova - rekao je Saliven i ponovio da bi odmah moglo doći do dogovora ako bi Hamas pristao da oslobodi otprilike 40 izraelskih žena, starijih ljudi i ranjenih talaca, prenosi Tajms of Izrael.

Saliven je ukazao da je umesto toga, Hamas dodao niz drugih uslova, a izraelska vlada je odgovorila da "to ne može tek tako da prihvati".

Izrael: U bolnici Šifa uhapšeno 200 pripadnika Hamasa

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je da je tokom akcije u bolničkom kompleksu Šifa IDF uhapsio 200 pripadnika Hamasa i ubio njih 20.

- Tokom akcije na tom području smrtno je stradao jedan vojnik iz sastava naših snaga - naveo je Hagari.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading