Vladimir Putin
Foto: Shutterstock/Shutterstock/Ilustracija J.V.

Obraćajući se svojim pristalicama i medijima u nedelju uveče, nakon svoje ubedljive pobede na predsedničkim izborima, Putin je naglasio da je Moskva svesna poziva vojnog bloka predvođenog SAD da potencijalno rasporedi trupe u Ukrajini, prenosi Raša Tudej.

„Čujemo i francuski i engleski jezik tamo. U tome nema ništa dobro, pre svega za njih, jer oni tamo i u velikom broju ginu“, rekao je on.

O eventualnom sukobu NATO-a i Rusije u punim razmerama, Putin kaže: „U savremenom svetu sve je moguće… Ali svi znaju da bi ovo bio korak dalje od trećeg svetskog rata. Mislim da to nikoga ne interesuje.”

Francuski predsednik Emanuel Makron je prošlog meseca sugerisao da Zapad „ne može isključiti“ mogućnost slanja vojnika u pomoć Ukrajini. Kasnije je takođe opisao Rusiju kao „protivnika“, međutim, insistirajući na tome da Pariz ne „vodi rat protiv“ Moskve.

Komentarišući Makronove izjave, Putin je primetio da, iako se očekuje da trupe NATO-a u Ukrajini deluju kao pomoćne snage, pomažući Kijevu da obučava svoju vojsku, „to se ne razlikuje mnogo od onoga što plaćenici tamo sada rade“. Rusija, dodao je on, želi da Francuska ne eskalira sukob, već da pomogne u pronalaženju mirnog rešenja za neprijateljstva.

Izbori u Rusiji

Putin je takođe rekao i da je negativna reakcija Zapada na ishod predsedničkih izbora u Rusiji očekivana.

„A šta ste hteli, da ustanu i tapšu? Oni se bore protiv nas, i to oružanim putem. Pritom, da tapšu svim onim ljudima, ne meni lično, već svima onima koji se bore za jačanje Rusije, njenog

suvereniteta, povećanja njene odbrambene mogućnosti, ekonomske nezavisnosti i suvereniteta u oblasti ekonomije i finansija?“, rekao je on.

Dodao je da je Zapad sebi za cilj postavio obuzdavanje razvoja ruske ekonomije i da će, s tim u vezi, govoriti sve što je potrebno javnosti kako bi tu tezu opravdali.

Sanitarna zona

Na pitanje o mogućnosti priključenja Harkovske oblasti Rusiji Putin je rekao da ne isključuje da će Rusija biti prinuđena da stvori sanitarnu zonu na teritorijama koje kontroliše kijevski režim.

Ubedljiva pobeda Putina

„Rusija, uzimajući u obzir napade ukrajinskih oružanih snaga na Belgorodsku oblast, u nekom trenutku bi mogla da stvori ‘sanitarnu zonu’ na teritoriji Ukrajine koja se graniči sa Rusijom.

Nisam spreman da sada pričam o tome šta, kako i kada treba da pripojimo (teritorije). Ali ne isključujem da ćemo, imajući u vidu tragične događaje koji se danas dešavaju, biti prinuđeni u jednom trenutku – kada to budemo smatrali potrebnim – da stvorimo određenu ‘sanitarnu zonu’ na današnjim teritorijama pod kontrolom kijevskog režima“, rekao je on,.

Kako je rekao trebalo bi stvoriti zonu bezbednosti, preko koje neprijatelj neće moći da koristi svoje oružje, pre svega strane proizvodnje.

„To je posebno pitanje“, rekao je on u svom predizbornom štabu, odgovarajući na zahtev da se imenuje veličina moguće „sanitarne zone“.

Govoreći o prisustvu američkog novinara u njegovom izbornom štabu, Putin je rekao da za Sjedinjene Države nije sve izgubljeno.

„Hvala vam što ste tu i uprkos vašem kritičkom stavu. I dalje slušate moj govor, koji verovatno nije baš prijatan, ali ste pokušali da mi postavite i neka škakljiva pitanja. Ali ipak ste tu, a to govori da je sve nije izgubljeno za Sjedinjene Američke Države“, rekao je Putin.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading