Francuska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Dragos Asaftei

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je za "Parizijen" da je dužnost Evrope da se "pripremi za sve scenarije" koji bi mogli da proizađu iz sukoba u Ukrajini.

Po povratku sa samita sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu, Makron je insistirao da je Evropa ujedinjena u podršci Kijevu i otporu Rusiji i naglasio da će "možda u jednom trenutku" biti "neophodno da evropska vojska operiše na terenu da bi se suprotstavila ruskim snagama".

Makron je naveo da su "mnoge zemlje u Evropi potpuno u liniji sa Francuskom" poput baltičkih zemalja, Češke, Poljske...

Na pitanje da li vojska priprema vojne scenarije, "za svaki slučaj", Makron je odgovorio: "Naša dužnost je da se pripremimo za sve scenarije".

Bila bi greška, velika greška da to ne radimo, rekao je Makron koji je ranije nagovestio da je spreman da razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

On je iskoristio priliku da pojasni da svoj odnos sa Putinom "nije postavio na lični nivo". "Važan je odnos između država", rekao je francuski predsednik.

Makron je poručio i da Putin "nije večan" i da njegov režim "može na kraju da izgori, kao što se dogodilo Sovjetskom Savezu upletenom u rat u Avganistanu".

"Putin održava diskurs straha. Ne smemo da se plašimo, nemamo veliku moć pred sobom. Rusija je srednja sila sa nuklearnim oružjem, ali čiji je BDP mnogo niži od evropskog, niži od nemačkog i francuskog", poručio je Emanuel Makron.

RT.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading