Projekat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Reč je o megaprojektu vrednom čak 2,5 milijardi dolara, a velika baza prostiraće se na čak 2.800 hektara. Kako navodi strani mediji, ovo će zapravo biti proširenje postojeće baze Vazduhoplovstva Rumunije Mihail Kogalniceanu.

Da bi NATO trupe i vojna oprema imali apsolutno sve što im je potrebno, proširiće se i izgraditi nove piste, hangari za avione i helikoptere, veći broj skladišta naoružanja, goriva i sve moguće opreme, a biće izgrađene i nove škole za potrebe samih vojnika i njihovih porodica, vrtića, prodavnica i bolnice.

NATO je odlučio da značajno poveća svoje prisustvo u istočnoj Evropi otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 22. februara.

Pored toga, dve nove evropske članice, Švedska i Finska, pridružile su se alijansi u protekle dve godine.

Tako je jedan od deklarisanih ciljeva Moskve i predsednika Putina – potisnuti NATO što dalje od ruskih granica – zapravo propao. Naime, Rumunija je sused Ukrajine i Moldavije (u kojoj odmetnuta pokrajina Pridnjestrovlje želi da se pripoji Rusiji), dok Finska sa Rusijom deli granicu od čak 1.300 kilometara – pre toga je ukupna granica Rusije sa članicama NATO bila – 125 kilometara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading