VELIKI VOJNI PROJEKAT EU Šefovi država članica stavili potpise, Brisel se sprema za novo doba u Evropi
Alo

- Moramo da nastavimo da pružamo snažnu političku, ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajini koliko god bude potrebno i nastavimo da snažimo odbrambene sposobnosti. U narednim mesecima postavićemo buduće strateške prioritete među kojima će bezbednosni i odbrambeni sektor biti među ključnim stavkama.

- Delimo poglede da finansiranje Evropske investicione banke (EIB) u oblasti bezbednosti i odbrane treba da se poboljša i unapredi u skladu sa novim prioritetima EU.

- Ruska agresija je dovela do povećane potrebe za investiranje u bezbednosni i odbrambeni sektor u Evropi. Zbog toga je finansiranje EIB hitno potrebno.

- Moramo da istražimo različite mogućnosti koje bi omogućile EIB da investira u dalje odbrambene aktivnosti.

Evropski zvaničnici navode da uz investicije EIB treba razmotriti i privatno finansiranje.

- Da bi se privukli privatni investitori ključno je pojačati biznis aspekat odbrambenih kompanija.

- Evropska odbrambena industrija je vitalan deo evropske bezbednosti. Kredibilna odbrambena industrija zahteva investicije. Zato moramo hitno da dogovorimo načine da povećamo dalje investicije EIB u bezbednosni i odbrambeni sektor, a da u isto vreme nastavimo da privlačimo investitore i potencijalno proširimo njihovu investicionu bazu, i podržimo kreditni rejting.

- Konačno, jačanje EU odbrambene tehnološke i industrijske baze je važno zbog kopetativnosti EU i dalje integracije evropskog odbrambenog tržišta - navodi se u zajedničkom saopštenju EU zvaničnika.

Među potpisnicima su: Emanuel Makron, Olaf Šolc, Đorđa Meloni, Mark Rute, Donald Tusk...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading