EVROPA JE NA NOGAMA ZBOG ORBANA Pogledajte šta radi njegov zet (FOTO)
Foto: Printscreen/Fejsbuk

Ipak, druga vrsta carstva se gradi širom grada.

Orbanov zet, Ištvan Tiborc, pojavio se kao najistaknutiji investitor zemlje u turističku industriju, uključujući nekoliko hotela u Budimpešti koji su završeni ili su u rekonstrukciji. Imovina njegove holding kompanije narasla je na najmanje 65 milijardi forinti (165 miliona evra) u proteklih osam godina, pokazuju najnoviji objavljeni podaci.

Imati snažne porodične veze u poslu nije ništa novo, a ovaj 37-godišnjak kaže da se ne bavi politikom. Ali Orbanova Mađarska je zemlja u kojoj su svi putevi sve više politički.

Tiborc kaže da je na misiji da pomogne u obnavljanju mađarske prestonice i omogući joj da sustigne gradove poput Beča u pogledu smeštaja za višu klasu.

To uključuje restauraciju objekata poput legendarnog banjskog hotela Gelert na budimskoj strani Dunava i hotela Doroteja na strani Pešte.

Njegova vizija je da „podiže profil Budimpešte u turističku destinaciju vrhunskog kvaliteta“, rekao je Tiborc u retkoj izjavi stranim medijima prošlog meseca putem mejla.

"U tome sam na duge staze."

Takođe je otvorio privatni klub i renovirao hotele na drugim turističkim lokacijama kao što su jezero Balaton i vinska regija Tokaj.

Ali Orbanovi protivnici kažu da Tiborčev uspon ilustruje kako su politika i biznis postali suštinski povezani pod vođom kojeg Evropska unija optužuje da podstiče sistem korporativnih partnerstava.

EU je suspendovala oko 19 milijardi evra finansiranja Mađarske delom zbog zabrinutosti oko toga kako se njen novac troši. Zemlja se nalazi na dnu bloka u godišnjem Indeksu percepcije korupcije Transparensi internešenela.

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačoni, uporni kritičar Orbana, rekao je da je Tiborc iskoristio svoje veze sa mađarskim premijerom, čiji poslednji mandat datira iz 2010. Kao rezultat toga, gradska vlada je doživela smanjenje finansiranja vlade, rekao je on.

Projekti poput Orbanovog vladinog kompleksa oko Budimskog zamka, novih muzeja i Tiborčevih hotela privlače pažnju, ali malo čine za grad, rekao je Karačoni u intervjuu u svojoj kancelariji.

- Politika vlade nije usmerena ka turizmu ili pomoći stanovnicima, ona je motivisana unapređenjem poslovanja i moći - naveo je on.

Tiborc se oženio Orbanovom najstarijom ćerkom Rahel 2013. nakon što su se prvi put sreli šest godina ranije u crkvi, navodi se u intervjuu koji je dala nedeljniku Mandiner.

Dok se ostali članovi premijerove porodice uglavnom drže po strani, Tiborc je postao poznato ime u Mađarskoj.

On i njegova supruga su u više navrata odbacivali bilo kakvu tvrdnju da su profitirali od bliskosti sa Orbanom, iako je Tiborc prošle godine za novinski sajt Indek.hu rekao da je redovno razgovarao o razvoju turizma sa svojim tastom, premijerom.

On je takođe odbacio pritužbe gradonačelnika Budimpešte na njegove projekte, rekavši da je fokusiran na očuvanje arhitekture koja je u opasnosti od kolapsa.

- Za lokalne vlasnike imovine uvek je korisnije da u blizini imaju renoviranu, luksuznu zgradu nego napuštenu građevinu. Što se tiče političke retorike koja se vezuje za moje ime, smatram da su takve rasprave neumjesnim. Ja se ne bavim politikom - istakao je on.

Tiborčeva mreža uključuje ono što poseduje preko svoje holding kompanije BDPST Group i neke udele u kompanijama preko privatnih fondova. Njegovi poslovni partneri su učestvovali u drugim transakcijama.

Godine 2022. tadašnji premijer Slovenije odlučio je da blokira kupovinu najveće turističke grupe u zemlji, Sava tourism, kompanije iz Budimpešte koju vodi Tiborčev partner.

U svom imejlu, Tiborc je odbio da komentariše Blumbergov obračun njegove imovine i ukazao je na javno dostupne finansijske izveštaje. Forbs je Tiborča stavio na 27. mesto na svojoj najnovijoj listi najbogatijih Mađara, sa bogatstvom procenjenim na 75,3 milijarde forinti.

Njegov prvi veliki poduhvat bio je Elios Zrt., kompanija specijalizovana za tendere za ulično osvetljenje koje finansira EU.

Tiborc je prodao kompaniju 2015. Atili Paaru, čija je građevinska kompanija dobila ugovore o javnim nabavkama za neke od najvidljivijih projekata države, uključujući renoviranje Budimskog zamka i Državne opere.

Tri godine kasnije, agencija EU za borbu protiv prevara navela je da su Eliosovi poslovi bili lažni i pozvala je Mađarsku da preduzme mere protiv Tiborca i bivšeg saradnika. Slučaj je odložen, a mađarska vlada je morala da vrati 43,7 miliona evra sredstava koja su kompaniji dodeljena.

Tiborcov glavni fokus od tada je bio na BDPST-u, koji je osnovao godine kada je napustio Elios. Cilj je, rekao je on u odgovoru na pitanja e-mailom, da se iskoristi "ogromni neiskorišćeni potencijal u mađarskom turističkom sektoru, koji ima značajan potencijal za nacionalnu ekonomiju".

Prva kupovina bio je trošni zamak u Turu, 50 kilometara istočno od Budimpešte. Sada je to vodeći hotel BDPST-a sa pet zvezdica nakon što je zgrada koja se raspadala spašena nakon decenija okupacije tokom socijalističke ere.

Pevač Džastin Biber se tamo zabavio sa prijateljima i osobljem nakon nastupa na festivalu Siget 2022. u Budimpešti, prenose mediji.

BDPST je ulagao i u teretni transport, logistiku, finansije, a u poslednje vreme i u poljoprivredu, ali je turizam oduvek bio njegov glavni interes, kao i supruga. U intervjuu za Mandiner objavljenom krajem 2022. godine, Rahel Orban je kao jedan od svojih prvih poslova navela stažiranje u hotelu Kempinski. Takođe je završila MBA program na Sviss Hospitaliti Business School EHL u Lozani.

- Turizam u glavnom gradu mora biti podignut na viši nivo“, rekla je ona za magazin. Budimpešta bi takođe mogla da postane alternativna destinacija za vrhunske goste.

Najnoviji dodatak hotelskom portfoliju njenog supruga je hotel Gellert u stilu Art Nouveau iz ranog 20. veka. Njime će upravljati Mandarin Oriental Group kada se ponovo otvori 2027. godine, napisao je Tiborc u mejlu.


Hotel, koji iz podnožja Budimskih brda gleda na Dunav, oštećen je u bombardovanju tokom Drugog svetskog rata i renoviran u vreme komunističke vladavine. Čuvena banja, koja se nalazi pored hotela, ostaje u rukama lokalnih vlasti. Banja Gellert je jedna od najpoznatijih atrakcija u Budimpešti.

Sa druge strane reke, njegova kompanija poseduje tri hotela sa najvećim brojem zvezdica kojima upravljaju međunarodni lanci. Ali njegov omiljeni završeni hotel do sada je Dorothea koji upravlja Marriott.

Veličanstvenost enterijera hotela aludira na mađarski folklor, sa vezom koji krasi plave somotne jastuke u glavnom kafiću i ogromnim zidom od plavih Zsolnai pločica koji povezuje recepciju sa glavnim restoranom.

Hotel Dorotea takođe nudi uvid u to kako se biznis i politika prepliću u Mađarskoj.

Tiborc je kupio nekretninu od kompanije u vlasništvu kompanije za razvoj nekretnina Indoteka, koja je u vlasništvu Daniela Jelineka, koga Forbs rangira kao sedmu najbogatiju osobu u zemlji.

Među svojim poslovima, Indotek je bio deo grupe koju podržava vlada koja je pokušala da kupi aerodrom u Budimpešti pre nego što je odustala od svoje ponude krajem 2021.

Vlada i dalje planira da kupi aerodrom, a finansijska firma koju indirektno kontroliše Tiborcz uključena je u savetovanje zvaničnika, izvestio je Blumberg u novembru.

Projekat renoviranja hotela Dorothea finansiran je sopstvenim sredstvima Tiborče plus kreditom od 40,1 milijardu forinti od MBH banke, prema poslovnim podacima preduzeća. Lorinc Mesaroš, Orbanov najbliži poslovni saveznik i prijatelj, i država zajedno imaju većinski udeo u MBH.

Njemu ne smeta ono što bi mogli reći protivnici njegovog tasta. Za njega je sve u izgradnji turističkog brenda.

- Naši napori su do sada bili usmereni na Mađarsku i Budimpeštu, ali to ne isključuje mogućnost projekata u drugim zemljama ili gradovima u budućnosti - zaključio je on, piše Blumberg.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading