Vladimir Putin
Foto: EPA/EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Indija je pre rata u Ukrajini retko kupovala rusku naftu, ali nakon što je Moskva ostala bez evropskih kupaca zbog zapadnih sankcija, Kremlj je pojačao trgovinu sa Kinom, Indijom i Turskom, nudeći im ogromne popuste. Indija na čelu sa premijerom Narendrom Modijem bila je glavni kupac ove vrste ruske nafte.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je u decembru da je Indija postala glavni kupac ruske nafte, a izvoz u tu zemlju je povećan za oko 40 odsto. Privatne indijske rafinerije borile su se sa nezavisnim kompanijama u Kini prošlog proleća zbog prezasićenosti ESPO sirovom naftom, što je stalno povećavalo njenu cenu.

Slamka spasa

Međutim, ruski dnevnik Komersant objavio je u petak da Indija - najveći kupac morskih pošiljki ruske nafte - odbija da kupi rusku naftu najvišeg kvaliteta ESPO, koja ima nizak sadržaj sumpora - manje od 0,6 odsto - već oko dva meseca. Uvoz je zaustavljen u januaru i februaru, rekao je Komersant, pozivajući se na podatke sa platforme za prikupljanje i analizu podataka o globalnoj trgovini Kpler.

Ukupno je uvoz ruske nafte u Indiju pao za 420.000 barela nafte dnevno, na ukupno 1,2 miliona barela dnevno.

Taj potez se tumači kao udar na Moskvu, koja zavisi od njenog izvoza nafte i energetske industrije uopšte, jer oni čine oko 30 odsto budžetskih prihoda zemlje i finansiraju rat u Ukrajini. Rusija je treći najveći proizvođač nafte na svetu, sa više od 12 odsto svetske proizvodnje sirove nafte. Energetska industrija se smatra ključnim spasom za ekonomiju Rusije.

Kada je američki predsednik Džo Bajden najavio zabranu uvoza ruske nafte u martu 2022. godine, nekoliko nedelja nakon početka ruske invazije, rekao je da će taj potez biti usmeren na "glavnu arteriju" ruske ekonomije.

Grupa G7, Evropska unija i Australija su potom nametnule gornju granicu cene ruske nafte koja se transportuje morem, odlučivši da se može prodati trećim zemljama koristeći tankere G7 i EU, njihove osiguravajuće kompanije i kreditne institucije, samo ako se nafta proda ispod cene od 60 dolara po barelu.

Indija je takođe smanjila uvoz nafte Sokol, još jedne premium klase ruske nafte, delom zbog poteškoća sa plaćanjem. Kao razlog za to Komersant navodi nesuglasice oko plaćanja nafte i zabrinutost indijskih kupaca nakon pooštravanja gornje granice cene nafte u Rusiji.

Nesporazum o plaćanju

Milijarde dolara ruskog profita od prodaje nafte zaglavljeni su u indijskim bankama zbog ograničenja od strane Rezervne banke Indije (RBI), koja sprečavaju ruske kompanije da prenose rupije koje se nalaze na bankovnim računima u Indiji u Rusiju i pretvaraju ih u rublje. Ovo je osujetilo Putinove pokušaje da dedolarizuje bilateralnu trgovinu sa Indijom.

U utorak je Amos Hohštajn, Bajdenov savetnik za energetiku i globalnu infrastrukturu, rekao Rojtersu da SAD pokušavaju da pomognu Indiji da pregovara o nižim cenama ruske nafte nakon što je Vašington uveo dodatne sankcije tankerima koji prevoze gorivo iznad granica zapadnih cena.

- Na kraju krajeva, moj cilj nije da ga uklonim sa tržišta, ne želim da uklonim ove tankere, da uklonim sirovu naftu, proizvod, sa tržišta. Pokušavam da nateram Indijce da pregovaraju o boljim cenama tako što ću terati tankere da idu negde drugde. Mislim da Indijci razumeju šta pokušavamo da uradimo - zaključio je Hohštajn.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading