SAD
Foto: Profimedia/Profimedia

Dugogodišnja debata o pravu na sklonište našla se pod nadzorom suda prošle godine, a razgovori su trajali 10 meseci i vodili se između grada, države i Društva za pravnu pomoć, koje predstavlja ljude koji žive u skloništima.

Novi dogovor oslobađa Njujork određenih obaveza za smeštaj odraslih migranata bez dece tokom postojećeg vanrednog stanja vezanog za migranate, javlja NBC.

"Ovaj dogovor štiti pravo na sklonište u dekretu o saglasnosti, osiguravajući samohranim odraslim osobama i dugogodišnjim Njujorčanima i novopridošlicama pristup skloništu, osnovnim potrepštinama i upravljanju slučajevima do prelaska iz skloništa u stanovanje u zajednici“, rekla je Ejdrijen Holder, glavni advokat Građanske prakse u Društvu za pravnu pomoć.

Prema Legal Aid-u i administraciji gradonaćelnika Njujorka Erika Adamsa, neće svi odrasli migranti koji žele da ostanu u gradskim skloništima posle 30 dana imati mogućnost da se ponovo prijave, kako je politika grada dozvoljavala mesecima, osim u par slučajeva s izuzetnim okolnostima.

Izuzeci će važiti za migrante s invalididetom ili ukoliko imaju "olakšavajuće okolnosti", iako parametri za taj kriterijum nisu u potpunosti jasni.

Sporazum takođe pruža više vremena mladim odraslim migrantima koji se kreću kroz gradski sistem skloništa. Mlađi od 23 godine dobiće 60 dana da ostanu u gradskim skloništima pre isteka roka za iseljenje.

Takođe se očekuje da će grad nastaviti da nudi migrantima autobuske i avionske karte kako bi im omogućio da putuju u druge gradove u nastojanju da se smanji teret migranta u Njujorku.

Ovaj dogovor "takođe zahteva od grada da odmah eliminiše korišćenje čekaonica u skloništima u kojima su novopridošli spavali na stolicama i podovima dok čekaju na smeštaj“, rekla je Holder.

Uslovi nagodbe primenjivaće se samo tokom tekuće migrantske krize, dekret o osnovnom pravu na pristanak na sklonište nije promenjen, saopštila je pravna pomoć. 

Sporazum se odnosi samo na samce koji traže sklonište u gradu, a ne na porodice sa decom.

"Njujork je predvodio naciju u nacionalnoj humanitarnoj krizi, pružajući utočište i negu za otprilike 183.000 novopridošlih od proleća 2022. godine, ali smo od prvog dana bili jasni da  'Pravo na sklonište' nikada nije nilo namenjeno  da se primeni na populaciju veću od većine američkih gradova“, saopštio je Adams.

Sudija Vrhovnog suda države Njujork Džerald Lebovic nadgledao je pregovore u proteklih pet meseci, a danas je nagodbu okarakterisao kao "dobru za grad i ljude Njujorka".

Od prošlog maja, Adamsova administracija je nastojala da poništi pravila o pravu na sklonište nakon dolaska desetina hiljada migranata.

Većina njih je stigla bez konkretnog plana o zapošljenju, što je primoralo grad da stvori više od 200 skloništa za hitne slučajeve i obezbedi brojne druge vladine usluge, a troškovi koje administracija procenjuje dostići će12 milijardi dolara u narednih nekoliko godina.

Pravo na sklonište postoji u Njujorku više od četiri decenije, nakon što je sud 1981. godine zahtevao od grada da obezbedi privremeni smeštaj za svakog beskućnika koji to zatraži, što čini Njujork jedinim velikim gradom u SAD s ovim pravilom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading