Orban dobio obećanje
Foto: AP/Tanjug/Ap

Presman je u oštrom obraćanju povodom 25. godišnjice pristupanja Mađarske NATO-u istakao da SAD ne mogu "ni da razumeju ni da prihvate premijera koji identifikuje SAD kao glavnog neprijatelja", prenosi Politiko.

On je odbacio tvrdnje da SAD pokušavaju da sruše mađarsku vlast, kao i da ne može da ignoriše "izjavu predsednika mađarskog parlamenta da Putinov rat u Ukrajini zapravo vode SAD".

"Sa našim drugim saveznicima smo u kontaktu, sarađujemo, radimo zajedno, čak i kad postoje međusobne razlike. Ovde, to ne funkcioniše dok nešto ne učinimo", upozorio je Presman.

Par sati nakon ovog obraćanja, premijer Mađarske Viktor Orban objavio je snimak na društvenoj mreži X u kojem govori o "teškom periodu u američko-mađarskim odnosima" i tvrdi da SAD daju Mađarskoj neprihvatljive zahteve.
"Traže nam da uđemo u rat, a to ne možemo. Očekuju da govorimo isto što i oni, da su migracije dobra stvar, a mi mislimo da su migracije loša stvar. Očekuju da podržavamo LGBTQ prava, ali mi verujemo u porodicu", ukazao je Orban.

Zbog ovih razlika je administracija Džozefa Bajdena, ocenio je Orban, odlučila da zameni vlast u Mađarskoj finansirajući levičarske partije, medije i nevladine organizacije.

"Mi jesmo saveznici, ali nismo robovi", zaključio je Orban i dodao da američki Republikanci imaju više razumevanja za Mađarsku.

Sekretar vlade Mađarske za bilateralne odnose ocenio je da Presmanovo obraćanje "nije bilo dostojno jednog ambasadora, već levičarskog aktiviste".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading