Američka vojska
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Ovo je izjavio u četvrtak za RIA Novosti portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu

- Kina se odlučno protivi vojnim kontaktima SAD sa Tajvanom i njihovim pokušajima da naoruža ostrvo. Pitanje Tajvana je ključno u smislu ključnih interesa Kine i primarne crvene linije koja ne bi trebalo da se krši u kinesko-američkim odnosima", rekao je Penđu.

Tako je prokomentarisao reči tajvanskog ministra odbrane Ćiu Guoženga, koji je ranije izjavio da su specijalne snage američkih kopnenih snaga (poznate i kao Zelene beretke) stacionirane na ostrvu i da obučavaju tajvanske vojnike.

Kako je naglasio diplomata, Peking poziva Vašington da se savesno pridržava „principa jedne Kine” u svojoj spoljnoj politici, prekine bilo kakve vojne kontakte sa ostrvom, kao i da odustane od pokušaja da se naoruža na bilo koji način i pod bilo kojim izgovorom.

Predstavnik Pentagona je, odgovarajući na pitanje RIA Novosti, ranije rekao da resor ne potvrđuje prisustvo američkih specijalnih snaga na Tajvanu , ali je saradnja SAD sa ostrvom usmerena protiv pretnje koja „dolazi iz kontinentalne Kine“, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading