RUSKI DIPLOMATA SVE OTKRIO Lideri BRIKS-a postigli dogovor
Shuterstook

"Jedna stvar mora biti razjašnjena - lideri u Johanesburgu su se složili da će, uprkos proširenju do 1. januara, nova, veća grupa zadržati svoje staro ime – BRIKS. Ne `BRIK-plus`, već BRIKS. To je brend, dobro poznati zaštitni znak. I tako će ostati", rekao je Rjabkov odgovarajući na pitanje novinara u Moskvi da li bi "BRIKS-plus" mogao da postane naziv za prošireni blok, piše RT Balkan.

Poslednji samit BRIKS-a 2023. održan je u Johanesburgu, u Južnoj Africi, gde su nove članice zvanično pozvane da se pridruže grupi.

BRIKS je akronim za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, prvobitne članice bloka. Još pet zemalja – Etiopija, Saudijska Arabija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati – pridružilo se grupi početkom ove godine, kao deo velike ekspanzije ove organizacije. Vrata su ostavljena otvorena za prijem novih zemalja.

Prošireni BRIKS čini oko 30 odsto globalne ekonomije i ima ukupnu populaciju od 3,5 milijardi, ili 45 odsto stanovnika sveta.

Politički i ekonomski uticaj bloka značajno se povećao otkako su SAD i njihovi zapadni saveznici uveli oštre sankcije Rusiji, nakon početka sukoba u Ukrajini 2022. godine. Članice BRIKS-a se nisu pridružile zapadnoj kampanji i nastavile su, ili su pojačale trgovinu sa Rusijom.

Brojne druge zemlje izrazile su interesovanje da postanu članice BRIKS-a, a neke su već i formalno podnele prijave, uključujući Venecuelu, Tajland, Senegal, Kubu, Kazahstan, Belorusiju, Bahrein i Pakistan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading