Raketa eksplodirala pri poletanju
Foto: AP/Kyodo News via AP

Raketa je noslila eksperimentalni vladin satelit koji može privremeno da zameni obaveštajne satelite u orbiti ako ostanu bez mreže.

"Kairos" dugačak 18 metara eksplodirao je pet sekundi nakon što je poleteo, ostavljajući za sobom veliki oblak dima, plamen i rasute krhotine u blizini lansirne rampe na vrhu planinskog poluostrva Kii u zapadnom Japanu, što se moglo videti u direktnom prenosu.

"Raketa je prekinula let nakon procene da će ispunjenje misije biti teško“, rekao je predsednik kompanije Masakazu Tojoda.

 

"Space One" nije precizirao šta je izazvalo samouništenje nakon što se motor prve faze upalio niti kada će kompanija lansirati drugu raketu, obećavši istragu o eksploziji.

Kompanija je ukazala na to da je lansiranje “visoko automatizovano”, da zahteva samo desetak članova osoblja na zemlji i da se raketa samouništava kada otkrije greške u putanji leta, brzini ili sistemu kontrole koje bi mogli da izazovu "opasan pad".

"U blizini lansirne rampe nije bilo povređenih, a vatra je ugašena", rekao je novinarima guverner japanske prefekture Vakajama.

"Space One" je planirao lansiranje za subotu, ali ga je odložio nakon što je jedan brod ušao u obližnju zabranjenu morsku zonu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading