brod
Foto: Alo/Shutterstock

Dva nosača aviona klase Kraljica Elizabeta Kraljevske mornarice odobrio je 2007. tadašnji premijer Gordon Braun. HMS Prince of Vales je skoro otkazan i raskinut čak i pre nego što je isplovio zbog zabrinutosti oko finansiranja, ali je utvrđeno da bi njegovo uklanjanje bilo skuplje od završetka.

HMS Prince of Vales i HMS Kueen Elizabeth zajedno koštaju 7 milijardi funti, ali je opšte prihvaćeno da Kraljevska mornarica i dalje nije u stanju da ih adekvatno brani ili samostalno upravlja. Visoka služba u Velikoj Britaniji ima samo jedan solidni brod, RFA Fort Victoria, koji podržava prevoznike i ona bi trebalo da bude penzionisana 2028.

„Naši nosači su velika sposobnost, ali čak i kada su potpuno formirani, u nekom dalekom vremenu kada imamo kompletan komplet britanskih mlaznjaka i drugih aviona da ih stavimo na njih, oni nikada neće parirati američkoj Udarnoj grupi nosača po širini sposobnosti. i vatrenu moć. To ne znači da nisu sposobni, ali nisu ni tako sposobni".

Šarp je dalje sugerisao da nosači Kraljevske mornarice nisu ni blizu da budu u potpunosti formirani i opremljeni, upozoravajući da zjape rupe u ranom upozorenju brodova u vazduhu, dopunjavanju goriva u vazduhu i čvrstim zalihama - što uključuje hranu, delove mlaznjaka, municiju i ubojna sredstva, kao i druga dobra.

Iako je požar na brodu bio manji – a požari na brodovima nisu baš neuobičajeni – poslužio je kao podsetnik na probleme sa dva nosača Kraljevske mornarice.

Problemi prevoznika su ozbiljni i stalni, što dovodi u pitanje njenu pouzdanost. Problemi su počeli početkom 2020. godine, kada je nosač doživeo curenje u mašinskoj prostoriji, nakon čega je usledilo urušavanje smeštajnog bloka.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading