Vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Štaviše, u nadležnim službama tvrde da je pretnja terorističkim napadom ne samo na najvišoj tački od 2015. godine, već ovog puta dolazi i iz novih izvora, koje je znatno teže predvideti i presresti. Za razliku od talasa nasrtaja koji je ocrnio Stari kontinent pre nešto manje od deset godina, kada je najveća pretnja stigla od tzv. Za Islamsku državu, ovoga puta pretnja dolazi od novopridošlih i loše organizovanih, ali dobro naoružanih migranata.

Evropske službe za borbu protiv terorizma strahuju da Iran koristi povećan priliv migranata da "prokrijumčari" sopstvene teroriste preko granice.

Podsetimo, većina izvršilaca terorističkog napada na Pariz u novembru 2015. godine u migrantskom talasu te godine došla je u Evropu iz Sirije i Iraka. Samo 2023. godine više od milion migranata zatražilo je azil u EU, što je najveći procenat od te, 2015. godine.

Manje i loše organizovane grupe za koje evropske službe imaju razloga da veruju da deluju kao podružnice Hamasa, Hezbolaha (a samim tim i Irana), pored toga što koriste onlajn aktivizam da podstaknu Evropljane da protestuju protiv rata u Gazi, šireći tako antisemitizam pod maskom anticionizma, planiraju seriju terorističkih napada ne samo na jevrejske zajednice širom EU, već i na mesta okupljanja velikog broja ljudi u evropskim prestonicama.

U okviru istrage okončane u decembru 2023. godine, austrijska i bošnjačka policija presrele su dve odvojene grupe avganistanskih i sirijskih izbeglica, koje su krenule na dug i neizvestan put sa kalašnjikovima, automatskim puškama i pištoljima. Fotografije potencijalnih meta kasnije su pronađene na njihovim mobilnim telefonima; Izraelski Jevreji sa evropskim adresama.

Istog meseca, nemačka savezna policija presrela je grupu tadžikistanskih osumnjičenih koji su navodno pripremali koordinirane terorističke napade na sam Božić, u punim katedralama u Kelnu i Beču.

Samo nekoliko dana kasnije, Italija je uhapsila trojicu Palestinaca, pripadnika ozloglašene grupe Brigada Al-Aksa, koji su takođe planirali napad na evropske prestonice.

Krajem 2023. godine, nemačka policija je, zahvaljujući racijama širom zemlje, uspela da locira pripadnike i simpatizere Hamasa koji su planirali da napadnu obližnje jevrejske zajednice, a u toj operaciji su uhapšena najmanje četvorica osumnjičenih. Savezni tužioci su utvrdili da su nemački borci Hamasa to oružje zakopali pod zemljom pre nekoliko godina, ali tačna lokacija njihovog podzemnog skladišnog bunkera još uvek nije pronađena.

Ranije te godine, uspešno je sprečen pokušaj bombaškog napada na sinagogu u gradu Bohumu, navodno neposredno iza iranske vlade.

Švedska je 2021. uhapsila iranske agente koji su stigli u migrantskom talasu 2015. godine, sa zadatkom da likvidiraju istaknute vođe jevrejske zajednice. Pretvarajući se da su izbeglice iz Avganistana, ovaj dvojac je 2015. podneo zahtev za azil u Švedskoj, koji mu je odobren tek dve godine kasnije. Antiterorističke jedinice imaju osnova da sumnjaju da iza dotičnog para stoji Korpus garde Islamske revolucije, Jutarnji.hr

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading