DECENIJSKA SARADNJA U SVEMIRU Rusi i Kinezi izabrali lokaciju za svog novog nuklearnog rektora!
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Jurij Borisov, šef ruske svemirske agencije Roskosmos, rekao je da dve sile „ozbiljno razmatraju projekat“ postavljanja nuklearnog reaktora na površinu Meseca koji bi jednog dana mogao da podrži lunarna naselja.

Projekat bi, rekao je Borisov, mogao da se odigra "negde između 2033-2035".

Portparol Stejt departmenta rekao je da su SAD „svesne planova Kine i Rusije za Međunarodnu stanicu za istraživanje Meseca“ i istakao „decenijske saradnje u svemiru“ između dva suseda.

Nema nagoveštaja da planirani projekat ima vojnu komponentu, ali Institut za proučavanje rata sugeriše da su primedbe Borisova „indikativne za otopljavanje odnosa i spremnost Kine da podstakne dugoročno strateško partnerstvo sa Rusijom kako bi se suprotstavio i eventualno ugrozio Zapad."

Američki strahovi o naoružanju svemira podstaknuti su u februaru, kada su američki zakonodavci pozvali predsednika Džoa Bajdena da skine tajnost sa informacija o „ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti“ – navodno o ruskom antisatelitskom oružju na nuklearni pogon, što je Moskva više puta demantovala. izveštaji.

Šef američke svemirske komande general Stiven Vajting upozorio je da Rusija ostaje „strašan“ izazov u ​​svemiru i rekao da SAD ne bi trebalo da sebi dozvole „lažni osećaj poverenja“.

Portparol Stejt departmenta rekao je za Njuzvik da SAD „veruju da otvoren, transparentan i saradnički pristup istraživanju i korišćenju svemira omogućava dinamičniji i inovativniji ekosistem koji koristi celom svetu“.

Prema njegovim rečima, SAD, Rusija i Kina su članice Komiteta Ujedinjenih nacija za miroljubivo korišćenje svemira – UNCOPUOS.

- Da bi pokrenule bilo koji svemirski nuklearni sistem, Sjedinjene Države veruju da sve zemlje moraju da obezbede rigoroznu bezbednosnu analizu zasnovanu na riziku. Ovi procesi uključuju transparentne bezbednosne smernice i okrenuti su budućnosti i doprinose efikasnoj upotrebi nuklearnog grejanja u svemiru. , sistemi za napajanje i pogon. Sjedinjene Države veruju da su i transparentnost i rigorozne bezbednosne prakse najvažniji za odgovoran razvoj i raspoređivanje nuklearnih reaktora u svemiru. Sjedinjene Države se raduju razmatranju podnesaka bilo koje zemlje Radnoj grupi UNCOPUOS-a za nuklearnu energiju, uključujući one o upotrebi nuklearnih reaktora za istraživanje Meseca - zaključio je on, preneo je Jutarnji.hr

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading