"TRAMP NEDA NI JEDAN PENI ZA UKRAJINU" Orban izneo "detaljan plan"
Foto: Alo/ilustracija

Tramp je Orbana ugostio 8. marta u njegovoj rezidenciji u Mar-a-Lagu, rekavši da je mađarski premijer „fantastičan lider”. Orban ima dugogodišnju vezu sa konzervativcima u SAD i jedini je evropski lider koji je otvoreno prijateljski nastrojen prema Kremlju.

Na Floridi su lideri razgovarali o „širokom spektru pitanja koja utiču na Mađarsku i Sjedinjene Države, uključujući izuzetan značaj jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije“, navodi se u saopštenju iz Trampove kampanje.

- Znamo iz (Trampovog) predsedništva da je on čovek mira - rekao je Orban na mađarskoj televiziji, a prenosi Mađar Nemzet.

Kako je dodao, Tramp ne krije svoje stavove i jasno je stavio do znanja da mu je cilj da unese „mir“ u rusko-ukrajinski rat.

- Mi želimo ništa manje od mira, prvo što je moguće. Želimo kraj koji je moguć. Ne vidim nikog drugog sa odlučnošću i snagom da to uradi osim Donalda Trampa. On ima vrlo jasnu viziju koja je teško je ne složiti se. On kaže „Prvo, neće dati ni peni za rusko-ukrajinski rat. Zato će se rat završiti, jer je očigledno da Ukrajina ne može da stane na noge - rekao je Orban.

Orban i Tramp dele viziju „mira“ u Ukrajini, što podrazumeva povlačenje međunarodne vojne podrške Kijevu. Tramp je dugo kritikovao američku pomoć Ukrajini, a kao pretpostavljeni republikanski kandidat za američke izbore 2024. godine, njegov uticaj na doprinos stranke nastavio je da Kongres pomogne SAD Ukrajini.

Orban je takođe iskoristio svoju poziciju u EU da blokira pomoć Ukrajini i suprotstavi se sankcijama Rusije.

On je u intervjuu rekao da su Trampovi planovi za okončanje rata "prilično detaljni" i da su u skladu sa nacionalnim interesima Mađarske.

Tramp je posebno tvrdio da bi mogao da pregovara o miru u Ukrajini u roku od 24 sata, iako nije opisao konkretne korake koje će preduzeti da to postigne.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading