Protesti u Amsterdamu
Foto: AP/Tanjug/Ap

Na protestu na trgu u blizini muzeja demonstranti su uzvikivali "Prekid vatre odmah", držali transparente "Jevreji protiv genocida" i nosili su palestinske zastave, objavila je Al Džazira.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel postavila je znakove oko muzeja kako bi Hercoga uputila na Međunarodni sud pravde u Hagu kojem je Južna Afrika uputila tužbu protiv Izraela za navodni "genocid" u Pojasu Gaze.

U Amsterdamu će danas biti otvoren Nacionalni muzej holokausta, a ceremoniji otvaranja predsedavaće holandski kralj Vilem-Aleksander, kao i izraelski predsednik. Kralj Vilem-Aleksander i Hercog posetiće sinagogu i zatim otvoriti muzej.

Protesti u Amsterdamu

Tanjug/Ap

 

 

U muzeju u Amsterdamu dokumentovani su podaci o nekim od 102.000 Jevreja koji su deportovani iz Holandije i ubijeni u nacističkim logorima, kao i o njihovom progonu pod nemačkom okupacijom u Drugom svetskom ratu pre početka deportacije, preneo je AP.

Muzej je smešten u nekadašnjem fakultetu za obuku nastavnika koji je korišćen tokom Drugog svetskog rata kao tajni put za bekstvo oko 600 jevrejske dece od nacista. Tri četvrtine holandskih Jevreja bilo je među šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti, što je najveći procenat od svih evropskih zemalja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading