AMERIKANCI ŠALJU MARINCE Raspoređivanje FAST tima jedna od opcija
Foto: EPA Aaron Bunch

"Raspoređivanje FAST tima je jedna od opcija koju Ministarstvo odbrane ima ako Stejt department zatraži bezbednosnu podršku od američke ambasade u Port-o-Prensu“, naveo je on, prenosi "Marine Corps Times".

Antiteroristički bezbednosni timovi marinaca poznati kao FAST, raspoređeni su širom sveta u ograničenom vremenskom periodu da bi zaštitili ili povratili američku imovinu.

Nedeljnik podseća da je u sredu američka ambasada na Haitiju pozvala Amerikance da što pre napuste zemlju. Bande na Haitiju izvele su tokom noći oružane napade velikih razmera na više vladinih zgrada, uključujući predsedničku palatu u Port-o-Prensu, rekli su bezbednosni izvori. Glavni grad Haitija je danima zahvaćen talasom dobro koordinisanih napada bandi na organe za sprovođenje zakona i državne institucije, čiji je cilj svrgavanje vlade premijera Ariela Henrija.

Pucnjava u centru haićanske prestonice Port-o-Prens i na području gradskog međunarodnog aerodroma počela je 29. februara, dok je premijer Arijel Anri bio u zvaničnoj poseti Keniji pokušavajući da finalizuje detalje raspoređivanje stranog oružanog kontingenta na Haiti za borbu protiv bandi.

U 2023. godini, više od 8.400 ljudi na Haitiju je ubijeno, povređeno ili kidnapovano, što je dvostruko više nego 2022. godine. UN procenjuju da je skoro polovini od 11 miliona Haićana potrebna humanitarna pomoć.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading