SITUACIJA JE NAPETA Rusija zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Rusija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini za 22. mart, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u toj organizaciji Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti.

On je napomenuo da jedan broj neodgovornih evropskih političara želi da postigne eskalaciju ukrajinskog sukoba i da ga dovede na novi nivo – više ne indirektan, već direktan sukob Rusije i NATO-a.

Kako je istakao Poljanski, teško je drugačije protumačiti reči francuskog predsednika  Emanuela Makrona o mogućoj potrebi uvođenja trupa alijanse u Ukrajinu kako bi se sprečio slom kijevskog režima.

"Ideje koje prete izbijanjem trećeg svetskog rata"

- Šteta je što u govoru predstavnika Francuske nismo čuli ništa o ovim idejama koje prete izbijanjem trećeg svetskog rata - rekao je Poljanski.

On je takođe pomenuo razgovor koji je procurio između oficira Bundesvera koji „razgovaraju o tome kako da pomognu Ukrajincima da unište Kerčki most prema Krimu i da udare duboko u rusku teritoriju“.

- Tokom istog razgovora čuli smo potvrdu da su američki, britanski i evropski vojni savetnici direktno u Ukrajini i da pomažu Oružanim snagama Ukrajine da izaberu ciljeve za udare - rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN.

Poljanski je takođe skrenuo pažnju na istragu Njujork tajmsa, koja je potvrdila da su se odmah nakon puča u Ukrajini na granici sa Ruskom Federacijom pojavile „najmoćnije obaveštajne stanice CIA ”.

Prema rečima prvog zamenika stalnog predstavnika Ruske Federacije, agresija Zapada na Rusiju koja uključuje Ukrajinu počela je pre najmanje 10 godina.

- O svim ovim neprijatnim trenucima za naše zapadne kolege detaljno ćemo razgovarati na odvojenom sastanku Saveta bezbednosti koji smo tražili 22. marta - naglasio je Poljanski, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading