nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

On je za Tanjug rekao da ulazak Finske i Švedske u NATO nije samo "prst u oko" Rusiji, već da je to pre svega "prst u oko" građanima Finske i Švedske zato što, kako je objasnio, te zemlje nikada nisu imale problema sa Rusijom, pa čak ni sa Sovjetskim Savezom, već su koegzistirale na miran način.

"Postoji jedan izraz finalnizacija, to znači kako da se ponaša mala zemlja u susedstvu jedne jako velike kao što je bio Sovjetski Savez, i Finska je to tokom decenija sprovodila na jedan vrlo elegantan i efikasan način. Šta je bilo potrebno Finskoj i Švedskoj da se svrstaju na jednu protivničku stranu, što Rusiji svakako ne može da bude simpatično", naveo je on.

Odgovarajući na pitanje da li sada rat u Ukrajini, koji je pao u drugi plan kada je počeo rat u Izraelu, preti da se proširi i na istoku Evrope, Kojčić je rekao da je očigledno da se sužava protok događaja i da je došlo do vrhunca kada konflikt više ne može da se održava nivou na kom se do sad održavao.

"Izgleda da je upumpavanje različitih oružja i političke volje da se eskalira konflikt zaista doguralo do duvara, i takođe se bojim da je opšta polarizacija na vrhuncu. Moram da dodam da s obzirom da se uslovno rečeno nalazimo u izbornoj godini kada je u pitanju oko 4.5 milijarde čovečanstva, to je jedna vrsta refenrendumske godine kada će se odlučivati o sudbini sveta", izjavio je on.

Smatra da postojeće vlade članica EU i SAD koje su uključene u ukrajinski konflikt, dok su još u "kancelariji" gledaju da taj sukob u kom su, napominje on, i same učestvovale i dobrim delom ga i pokrenule, intenziviraju i dovrše svoj posao kao jak predizborni argument.

Komentarišući posetu premijera Mađarske Viktora Orbana SAD, koji se tokom te posete viđa samo sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampon, a ne i sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, Kojčić je izjavio da se Orban pokazao kao jedna od retkih velikih političkih figura koja razmišlja autonomno, koji se nalazi u poziciji da može bolje da sagleda, i koji ne odustaje od svojih principa ma kolika bila cena koju će morati da plati.

Kako je naveo, Orban u Donaldu Trampu vidi političku figuru koja će ovaj svet na neki način da oslobodi od ideje hegimonizma, apsolutne prevlasti liberalnom kapitalizma i svega onoga što je Fransis Fukujama pogrešno predviđao pre 30 godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading