Ruska vojska
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Ruske oružane snage sve više koriste vazdušne, pomorske i nuklearne kapacitete za projektovanje ruskog potencijala na Baltiku, navodi se u zajedničkom izveštaju litvanskih vojnih i obaveštajnih agencija. Ovo je veliko prestrojavanje ruskih oružanih snaga u zapadnim regionima, navodi se u izveštaju.

Međutim, izgradnja neophodne infrastrukture i opremanje jedinica ljudstvom i naoružanjem trajaće najmanje nekoliko godina, navodi se dalje.

- Radi se o nadoknađivanju gubitaka u Ukrajini i stvaranju novih mogućnosti za dugoročnu konfrontaciju sa Zapadom - navodi se u izveštaju litvanske obaveštajne službe, a prenosi Blumberg.

Kako ruska vojna kampanja u Ukrajini ulazi u treću godinu, članice NATO-a na istočnom krilu alijanse sve više naglašavaju povećan potencijal direktne pretnje Zapadu. U nedavnom izveštaju, estonski obaveštajci procenjuju da će Rusiji biti potrebno tri do pet godina da obnovi svoju vojnu mašinu u dovoljnoj meri da predstavlja direktnu pretnju zapadnom vojnom savezu.

Pozivajući se na još jednu pretnju u regionu, u izveštaju se navodi da je Belorusija postigla napredak u izgradnji "verodostojnih nuklearnih kapaciteta" na svojoj teritoriji, nakon što je Rusija prošle godine objavila da će rasporediti taktičko nuklearno oružje u zemlji.

"Sve su agresivniji"

Od tada, vlada u Minsku je obnovila svoju infrastrukturu za skladištenje nuklearnog oružja i obučila svoje vojno osoblje za upravljanje nuklearnim sistemima. Beloruske snage imaju na raspolaganju dva resursa za potencijalno lansiranje nuklearnog oružja - jurišne avione Su-25 bazirane u vazdušnoj bazi Lida, blizu granice sa Litvanijom, i mobilne raketne sisteme Iskander-M u Asipovičima u centralnoj Belorusiji.

Rusija sve više pribegava ucenama i pretnjama, uključujući upotrebu nuklearne retorike, kako bi primorala Zapad da smanji podršku Ukrajini“, navodi se u izveštaju.

U znak protivljenja ulasku Finske u NATO, Kremlj je prošle godine rasporedio brodove sposobne da nose krstareće rakete Kalibr na jezeru Ladoga, u regionu Karelije, u blizini jugoistočne granice Finske.

Moskva je takođe letela teškim bombarderima Tu-22M3 da bi izvršila pet letova iznad Baltičkog mora tokom prošle godine, u poređenju sa tim manevrima u prethodnoj godini.

Takođe, obaveštajne agencije i u Rusiji i u Belorusiji su sve agresivnije u pronalaženju odgovarajućih meta za regrutovanje, sa rastućom beloruskom dijasporom u najvećem riziku da bude proganjana od strane agenata, saopštile su litvanske obaveštajne agencije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading