Mark Rute podnosi ostavku
Foto: EPA/EPA-EFE/PHIL NIJHUIS

Njegov naslednik će verovatno biti izabran tokom predstojećeg samita Alijanse u Vašingtonu u julu. Dok Rute uživa podršku "teškaša" poput SAD, Velike Britanije i Nemačke, Mađarska se protivila njegovoj nominaciji.
Potrebna je jednoglasna podrška svih država članica da bi kandidat preuzeo funkciju.

- Očigledno je da podržavamo kandidaturu Marka Rutea za (generalnog sekretara) NATO s obzirom na njegovo iskustvo, njegovu sposobnost za ujedinjenje i njegovu sposobnost da deluje u korist naše kolektivne bezbednosti - rekao je Atal na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ruteom u Hagu.

Sa druge strane, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je u utorak jasno stavio do znanja da Budimpešta "sigurno ne može da podrži izbor čoveka koji je prethodno želeo da baci Mađarsku na kolena".

Sijarto se očigledno osvrnuo na Ruteov verbalni napad na mađarsku vladu 2021. godine zbog zakona koji zabranjuje izlaganje maloletnika sadržaju sa LGBT tematikom.

Rute je tada tvrdio da su takvi zakoni nespojivi sa vrednostima EU i da Brisel mora "da baci Mađarsku na kolena po ovom pitanju".

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je prošlog meseca novinarima da su "SAD jasno stavile do znanja NATO saveznicima da bi gospodin Rute bio odličan generalni sekretar NATO".

Portparol nemačkog kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt takođe je rekao da Berlin podržava kandidaturu holandskog zvaničnika, navodeći Ruteovo "ogromno iskustvo, njegovu veliku stručnost u bezbednosnoj politici i njegove jake diplomatske veštine". Velika Britanija je dala sličnu izjavu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading