Vojnici
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ženevska konvencija izričito ne zabranjuje takvu praksu, podseća "Tajms", ali postoji odredba po kojoj „ne sme da bude sporazuma koji bi štetno uticali na položaj ratnih zarobljenika”.

- Imamo slučajeve da su ranjene kupovali od ruske vojske, odvozili u Grozni i potom menjali za svoje - tvrdi Jacenko.

Procenjuje se da je takozvanih kadirovaca, boraca lojalnih Ramzanu Kadirovu, oko 10.000 na ratištu u Ukrajini. Većina njih nije na prvim linijama fronta i ova činjenica se smatra objašnjenjem zašto sami ne uspevaju da zarobe ukrajinske vojnike, već moraju da ih kupe od Rusa da bi spasli svoje, piše "Tajms".

Vjačeslav Levicki (41) uhvaćen je u februaru prošle godine u tzv. Donjeckoj Narodnoj Republici. Prodali su ga, tvrdi, Čečenima. Pogođen je u obe noge i stomak tokom noćnog ruskog napada u šumi u blizini grada Avdijevke.

Sutradan je uhvaćen, a dva dana nakon toga predat je Kadirovu. S obzirom da su Čečeni poznati kao „loše disciplinovani“ borci i da imaju reputaciju da su brutalni prema civilima, bio je iznenađen koliko su se dobro ophodili prema njemu u zatočeništvu. Niko ga nije tukao, dobio je invalidska kolica, a na izlasku ga je zagrlio tamničar i fotografisao se sa njim.

- Rekao mi je: Nakon što odbijete Ruse, onda ćemo i mi - naveo je Levicki.

Možda je takav tretman povezan sa činjenicom da je mladi Ukrajinac zbog povreda ostao bez nogu i ruku, koje su mu amputirane u bolnici u Groznom zbog komplikacija sa promrzlinama.

Ali mnogi veruju da Čečeni potajno saosećaju sa Ukrajincima i dive im se što su se suprotstavili Rusima, baš kao što je to nekada činila „odmetnička čečenska provincija“, pre nego što je porodica Kadirov sklopila dogovor sa Vladimirom Putinom i postala saveznik Moskve u zamenu za vlast u planinskoj republici.

Međutim, veruje se da je većina zatvorenika pretučena ili čak mučena. 

Izveštaj UN navodi da je 92 odsto Ukrajinaca reklo da su mučeni u zatočeništvu jer su njihovi mučitelji pokušavali da dobiju vojne informacije. Oko 50 odsto ruskih zarobljenih vojnika je ovo reklo u istom istraživanju UN.

Levicki je pušten nekoliko meseci kasnije. On je stavljen u grupu od 60 Ukrajinaca koji je trebalo da budu razmenjeni za pet Čečena. Razmena je obavljena u junu 2023.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading