Vladimir putin
Foto: Alo/Shutterstock

Prema rečima ruskog predsednika, Belgija se „prvi put pojavila na mapi sveta kao nezavisna država, uglavnom zahvaljujući Rusiji i poziciji Rusije“, iako nije precizirao kako.

Nije iznenađujuće, s obzirom na Putinov rekord, istina je skoro potpuno suprotna.

Kada je Belgija vodila rat za nezavisnost protiv Kraljevine Holandije 1830. godine, Rusija je bila u potpunosti na strani Holanđana i planirala je da pošalje trupe da razbiju belgijske pobunjenike, plašeći se bilo kakve akcije protiv velikih evropskih monarhija.

Car je na kraju morao da preusmeri ove trupe, od kojih su mnoge bile Poljake, zbog Novembarskog ustanka u Poljskoj. Pošto su poraženi, poljski oficiri u bekstvu su krenuli u Belgiju gde su ojačali novonastale oružane snage zemlje.

Rusija je na kraju prihvatila nezavisnost Belgije na Londonskoj konferenciji 1830. Bilo bi logičnije postojanje zemlje pripisati antiruskim poljskim revolucionarima iz 1830. nego Rusima. Britanija i Francuska viđene su kao vodeće sile na konferenciji, piše Politiko.

Putin je svoju tvrdnju izneo u sredu odgovarajući na pitanje jednog Belgijanca na Svetskom omladinskom festivalu, skupu mladih iz Rusije i sveta, održanom u blizini Sočija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading