evropski parlament
Foto: Alo/Printscreen

Anonimna anketa, koju je sprovela grupa za kampanju MeTooEP, upitala je 1135 članova osoblja i poslanika, između juna i avgusta 2023. o njihovim iskustvima uznemiravanja na radnom mestu. Osam poslanika u Evropskom parlamentu odgovorilo je na anketu, od kojih je šest izjavilo da su doživeli uznemiravanje.

Alo! podseća da je u pitanju isti Evropski parlament koji je 8. februara usvojio sramnu rezoluciju o Srbiji. Rezolucija se tiče nedokazanih neregularnosti u vezi sa izbornim procesom u Srbiji, a vezano za izbore održane 17. decembra prošple godine.

Da li je to taj isti EP koji je glasao protiv Srbije? Izgleda da ne zlostavljaju samo nas, već i svoje zaposlene. 

Za usvajanje rezolucije protiv Srbije lobirala je srpska opozicija, čiji su predstavnici Marinika Tepić, Pavle Grbović, Radomir Lazović i Nebojša Zelenović boravili u Briselu, gde su na plenarnoj raspravi izneli gomilu neistina na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića i regularnosti izbora koji su u Srbiji održani 17. decembra. 

Mračne statistike

Gotovo polovina ispitanih (49,6 posto) izjavila je da je doživela psihičko uznemiravanje na poslu, 15,5 posto da je doživelo seksualno uznemiravanje, a 8,1 posto da je doživelo fizičko uznemiravanje.

“Ove brojke su jednostavno previsoke”, rekla je Vlada Polisadova, parlamentarna pomoćnica i volonterka u MeTooEP-u, koja se bori protiv seksualnog uznemiravanja i nastoji da poboljša uslove rada u Evropskom parlamentu. Broj osoba koje su svedočile ili doživele uznemiravanje je prevelik, dodala je.

Istraživanje je takođe pokazalo da je 42,4 posto ljudi svedočilo nekom obliku uznemiravanja na radnom mestu. Mnogi ispitanici rekli su da nisu zvanično prijavili zlostavljanje, a kao razloge su naveli da je “uznemiravač bio moćniji”, “nedostatak poverenja”, “strah od posledica”, ali i “nejasan postupak prijave”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading