Nestanak struje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prekidi struje, koji narušavaju svakodnevni život i privredu, muče zemlju pod komunističkom vlašću već nekoliko godina, ali se situacija pogoršala poslednjih meseci zbog nestašice goriva i potrebe za održavanjem dotrajale infrastrukture.

Ministar energetike i rudarstva Visente de la O Levi rekao je na sastanku Saveta ministara da je mera za gašenje javnog osvetljenja jedna od mnogih koje uključuju zatvaranje hiljada državnih službi i preusmeravanje proizvodnje kako bi se ublažila ograničenja struje koja potresaju zemlju , prenose državni mediji.

Uvozno zavisna zemlja potonula je u sve dublju ekonomsku krizu u kojoj je bruto domaći proizvod pao za 10 odsto od 2019. godine.

Kuba za svoje ekonomske probleme krivi pandemiju koronavirusa i oštrije američke sankcije pod Donaldom Trampom, pogoršane slabim naporima da se restrukturira centralizovana ekonomija kojom dominira država.

Nedostatak deviza za uvoz hrane, lekova, goriva i drugih osnovnih potrepština izgleda da se ove godine pogoršao, pokazuju zvanični podaci.

De la O Levi je prošlog meseca rekao da je Kuba primila samo 46 odsto planiranog uvoza goriva, što je izazvalo produžene nestanke struje širom zemlje, sa izuzetkom glavnog grada Havane.

Telefonska anketa u pet od 14 provincija pokazala je da stanovnici svakodnevno trpe od šest do 12 sati nestanka struje.

Jurkina Grasijal, 40-godišnja državna službenica u najistočnijoj provinciji Gvantanamo, rekla je telefonom da „nema struje dva puta dnevno po četiri sata i da je nepodnošljivo zbog vrućine“.

Na drugom kraju karipskog ostrva, u provinciji Pinar del Rio, vlasnik restorana Haime Carrillo rekao je da su bez struje do osam sati dnevno.

- Zbog nestanka struje naš svakodnevni rad pati. Na primer, tečnosti i meso se odmrzavaju u frižiderima - objasnio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading