Vojska SAD
Foto: Printscreen/VOJSKA SAD

Džef Smit zahteva odštetu, za koju tvrdi da mu je potrebna kako bi pokrio medicinske troškove i nadoknadio novac koji je izgubio zbog nesposobnosti za rad, prenosi ABC njuz.

Smitovi advokati u višegodišnjem sudskom postupku tvrde da je posada helikoptera Black Hawk, koja je doletela sa njujorškog Fort Drum-a na noćnu obuku, bila nemarna zbog parkiranja kamuflirane letelice od 19,5 metara na retko korišćen aerodrom, koji takođe koriste vozači motornih sanki.

Džef Smit tvrdi da posada nije učinila dovoljno da ga zaštiti, uključujući i njihov propust da upozore vozače motornih sanki na prisustvo helikoptera na stazi, ostavivši letelicu neosvetljenu i bez nadzora.

Smit navodi da je tokom prethodnih godina imao više operacija, da je izgubio upotrebu leve ruke i pati od respiratornih problema, kao i da nije u stanju da obavlja posao sa punim radnim vremenom.

Vlada je nekoliko puta pokušala da odbaci slučaj, tvrdeći da ne može biti tužena prema Saveznom zakonu o deliktnim tužbama, jer ovo uključuje političku odluku.

Takođe su tvrdili da sud nije nadležan za ovaj slučaj, a da posadi nije rečeno da sleću na stazu za motorne sanke.

Vlasti su odbacile tvrdnje da je posada mogla da spreči nesreću, rekavši da u njihovoj politici ne postoji ništa što bi zahtevalo osvetljavanje helikoptera.

Nadležni su takođe optužili Smita da je vozio sanke brzinom od više od 105 kilometara na sat u vreme sudara, kao i da je uzeo lekove na recept i popio dva piva pre vožnje, okrivljući ga za nesreću.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading