Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Nulandova , službenica za spoljnu politiku i bezbednost koja je služila kao pomoćnik državnog sekretara za Evropu za vreme Obamine administracije, ali je penzionisana nakon što je Donald Tramp izabran za predsednika, vratila se u vladu kao podsekretarka za politička pitanja u Bajdenskoj administraciji.

Bila je kandidat da nasledi Vendi Šerman na mestu zamenice državnog sekretara i bila je vršilac dužnosti od Šermanovog penzionisanja pre sedam meseci, ali je izgubila kadrovsku bitku unutrar administracije kada je predsednik Džo Bajden nominovao Kurta Kembela za čoveka broj dva ministarstvi spoljnih poslova SAD.  Kembel je preuzeo dužnost prošlog meseca.

Nulandova je bila u američkoj ambasadi u Moskvi tokom burnih 1990-ih i bila je u gradu tokom pokušaja puča protiv bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina.

Zatim je postala američki ambasador u NATO-u pre nego što je imenovana za portparolka Stejt departmenta pod bivšom sekretarkom Hilari Rodam Klinton tokom prvog mandata predsednika Baraka Obame.

Kao portparolka ministarstva, a kasnije kao pomoćnica državnog sekretara za Evropu, Nulandova je izazvala gnev mnogih ruskih lidera zbog svoje otvorene odbrane Ukrajine, posebno nakon što je Rusija anektirala poluostrvo Krim 2014.

Bivši državni sekretar Džon Keri se više puta prisećao da mu je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, kada je Nuland napustila posao portparolke tokom njegovog mandata, da bi postala najviši diplomata u Evropi, čestitao što se „rešio te žene". Keri je rekao da je Lavrovu odgovorio da je se nije otarasio već je unapredio.

Aktuelni državni sekretar Entoni Blinken pohvalio je Nulandovu za tri i po decenije javne službe i zahvalio joj na ulozi u oblikovanju američke politike širom sveta pod šest predsednika i 10 državnih sekretara.

- Viktorijino vođstvo u Ukrajini je ono što će diplomate i studenti spoljne politike proučavati godinama koje dolaze. Njeni napori su bili neophodni za suprotstavljanje Putinovoj invaziji na Ukrajinu u punom obimu, formiranje globalne koalicije da osigura njegov strateški neuspeh i pomoć Ukrajini da radi ka danu kada će moći da stane na svoje noge - demokratski, ekonomski, i vojno - rekao je Blinken u saopštenju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odmah je prihvatilo tu najavu, nazvavši je priznanjem neuspele politike SAD prema Rusiji.

- Neće vam reći razlog, ali je on jednostavan. Neuspeh antiruskog kursa Bajdenove administracije. Rusofobija, koju je predložila Viktorija Nuland kao glavni spoljnopolitički koncept Sjedinjenih Država, vuče demokrate na dno kao kamen - rekla je portparolka Marija Zaharova.

Nulandovu će privremeno zameniti drugi karijerni diplomata Džon Bas, bivši ambasador u Avganistanu koji je nadgledao povlačenje SAD iz zemlje. Trenutno je državni podsekretar za upravljanje.

Američki zvaničnici rekli su da je favorit da nasledi Nulandovu aktuelna američka ambasadorka u NATO Džulijan Smit, nekadašnji zvaničnik Pentagona, koja je takođe bila i zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost tadašnjeg potpredsednika Bajdena.

Informer

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading