"MENJANJE GRANICA NAJVEĆI OTROV ZA ČOVEČANSTVO" Oglasila se šefica nemačke diplomatije
Tanjug/Zoran Žestić

 - Vi ste ovde osetili da je najveći otrov za čovečanstvo nasilno menjanje granica. To je donelo toliko patnje na našem kontinentu i celom svetu i zbog toga i vredi ono što vredi za sve zemlje i to govorim drugim kandidatima za pristupanje. Jedna zemlja samo zajednički može postati član EU. Vlada ne može delovati bez opozicije, politika ne može delovati bez civilnog društva, jedna regija ne može delovati bez druge regije. Sve snage iz jedne zemlje su za ovo potrebne. To je nama toliko važno na putu ka EU. Stalno naglašavamo da secesionističke fantazije koje na ovom putu žele da poturaju kamenje, jasno ćemo imenovati. Samo zajedničko zalaganje i zajednička BiH može da ide ka EU i o tome sam posebno govorila sa (srpskom) članicom Predsedništva BiH (Željkom Cvijanović) - navela je Berbok.

Kada je reč o odluci o otvaranju pregovora za članstvo u EU Berbok je ponovila da je ovo istorijski trenutak za BiH.

- Zemlja se nalazi na odlučujućem raskršću. Postoje trenuci u istoriji u kojima se mora uhvatiti trenutak, prilika. Ako imamo malu decu oni će nas pitati kako to niste uradili, zašto niste uspeli - rekla je Berbok novinarima posle razgovora sa Konakovićem.

Šefica nemačke diplomatije govorila je i o ruskom uticaju u BiH rekavši da je zabrinjava retorika u pogledu na Rusiju.

- Vidimo da je rat odvajanja Putina od Evrope rat narativa, jezik koji se koristi kao sredstvo za razdvajanje i to je važno za veliko pitanje investicija. (…) Ulaganja su moguća ali njima je potrebna sigurnost i upućujem apel Banjaluci da na EU putu koračaju zajednički - navela je ona.

Pre početka zvaničnih razgovora šefica nemačke diplomatije je zajedno sa ministrom Konakovićem prošetala sarajevskom Baščaršijom i tom prilikom napravila paralelu između Sarajeva i Kijeva.

- Pre 30 godina ovde je odbranjena evropska ideja jednako kako danas srce Evrope kuca u Kijevu u 1990. godinama je ovde kucalo u opkoljenom Sarajevu - zaključila je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
SRPKINJA

05.03.2024 14:47

Gospodjo Nemice zasto to ne kazete i za Srbiju, jako se zalazete za nezavisno KiM.