Džastin Trudo
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Kancelarija premijera Džastina Trudoa saopštila je prošle nedelje da Otava izdvaja 3,02 milijarde kanadskih dolara (2,2 milijarde američkih dolara), za finansijsku i vojnu podršku Ukrajini, a jedna inicijativa u okviru paketa, vredna četiri miliona kanadskih dolara, naziva se "Rodno inkluzivno razminiranje za održivu budućnost Ukrajine".

U zvaničnom saopštenju se navodi da "aktivnosti u okviru projekta uključuju sprovođenje netehničkih istraživanja i naknadno ručno razminiranje u ciljanim zajednicama", ali i "osnivanje radne grupe za rodnu ravnopravnost i diverzitet zarad promovisanja rodno transformativne akcije razminiranja u Ukrajini".

Projekat će biti sproveden uz "HALO trast", britansku nevladinu organizaciju posvećenu uklanjanju mina u zemljama nakon konflikta.

Portparol odeljenja za diplomatske i konzularne odnose Trudoove vlade, Šarlot Meklaud, potvrdila je ove planove u izjavi za "Foks njuz", dodavši da je britanska NVO već "osnovala namensku radnu grupu za rodna pitanja i diverzitet, kako bi obezbedila da rod bude integrisan u svaki aspekat istraživanja, razminiranja i edukacije o riziku u Ukrajini, od regrutovanja do angažovanja zajednice".

Vesti o inicijativi za "rodno inkluzivno" razminiranje naišle su na kritike na društvenim mrežama, a voditelj Greg Gatfeld je u svojoj emisiji na "Foks njuzu" inicijativu nazvao "vrhuncem idiotizma".

- Kako znate kada ste dostigli vrhunac idiotizma? Kada nam trebaju smernice za diverzitet pri čišćenju mina. Izgleda da je Kanada upravo donirala milione dolara za napore da se uklone mine u Ukrajinia ali na rodno inkluzivan način - rekao je on.

Na vladinom sajtu se navodi da da Kanada "zna da je održiv mir moguć samo kada su žene u potpunosti uključene u rešavanje sukoba". 

Meklaud je u svom odgovoru "Foks njuzu" takođe napomenula da "HALO trast" lobira za inkluziju žena u napore razminiranja u Ukrajini od 2017. godine, i da je ta NVO uspešno dovela do ukidanja zakona koji je branio ženama da se bave tim poslom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading