Izrael
Foto: Alo/Tanjug

U najnovijim izraelskim napadima na jugu Pojasa Gaze, poginulo je i ranjeno na desetine Palestinaca. Izraelski zvaničnici sve su pesimističniji u pogledu postizanja sporazuma o taocima i primirju pre Ramazana, javljaju izraelski mediji.

Sa druge strane, izvor iz Hamasa tvrdi da nema dogovora o taocima sve dok Izrael na pristane na trajni prekid borbenih dejstava.

Izrael juče nije poslao tim na pregovore u Kairo, nakon što je Hamas odbio da dostavi spisak živih talaca.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

SAD pozvale Hamas da prihvati uslove prekida vatre

Bela kuća je saopštila da je privremeni prekid vatre u Gazi od suštinskog značaja za sporazum o taocima.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirb je, takođe, rekao da bi Hamas trebalo da prihvati uslove koji su trenutno na stolu, pošto su u Kairu u toku pregovori o sklapanju primirja.

Kirbi rekao je da se SAD i dalje nadaju da će sporazum o šestonedeljnom prekidu vatre biti zaključen 10. marta, do početka Ramazana, kao i  da će Hamas pustiti bolesne, starije i ranjene taoce. 

Huti gađali izraelski brod u Arabijskom moru


Portparol jemenske pobunjeničke grupe Huti Jahja Sarea izjavio je danas da je ta grupa gađala izraelski brod u Arabijskom moru.

''Pomorske snage Oružanih snaga Jemena izvele su operaciju gađanja izraelskog broda MSC SKI u Arabijskom moru sa više pomorskih projektila, a pogodak je bio precizan i direktan'', rekao je Sarea, prenosi Rojters.

Prethodno su Huti saopštili da će nastaviti da gađaju britanske brodove u Adenskom zalivu, nakon što je potopljen brod ''Rubimar'' u vlasništvu Velike Britanije, prenosi Tanjug.
 

SAD: Primirje u Gazi neće nužno uticati na sukobe duž granice sa Libanom

Specijalni izaslanik SAD za Bliski istok Amos Hohštajn rekao je danas u Bejrutu da primirje u Pojasu Gaze neće nužno dovesti do automatskog okončanja neprijateljstava duž granice Izraela i Libana.

On je, međutim, izrazio nadu da je moguće diplomatsko rešavanje izraelsko-libanskog pograničnog sukoba.

Borelj: Pridružujem se pozivu Kamale Haris za hitnim prekidom vatre u Gazi

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas da je saglasan sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris koja je pozvala na prekid vatre u Gazi, dodavši da je vreme da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija reaguje.

- Pridružujem se pozivu američke potpredsednice Kamale Haris za hitnim prekidom vatre u Gazi. Tada ne bi trebalo da postoji bilo kakva prepreka za usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti - napisao je Borelj na društvenoj mreži X.

Dodao je da je Haris s pravom rekla da je previše ljudi ubijeno i pozvala Izrael da dozvoli nesmetan pristup humanitarne pomoći.

- Vreme je da Savet bezbednosti UN reaguje - poručio je visoki predstavnik EU.

KPZ: Izrael tokom noći uhapsio 55 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelske vlasti uhapsile su tokom noći 55 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštio je Klub palestinskih zatvorenika (KPZ).

Najviše hapšenja dogodilo se u gradu Hebron, gde su uhapšena 22 Palestinca, navedeno je u saopštenju, prenosi Al Džazira. Ostala hapšenja izvršena su u gradovima Tubas, Vitlejem, Kalkilja, Jerusalim i Ramala.

Od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, na Zapadnoj obali je uhapšeno oko 7.400 ljudi, navode iz ove palestinske organizacije.

Ministarstvo zdravlja Gaze: Zabeležili smo oko milion slučajeva zaraznih bolesti

Ministarstvo zdravlja Gaze je saopštilo da je zabeležilo oko milion slučajeva zaraznih bolesti, ali da nemaju neophodne medicinske resurse da ih leče, opisujući situaciju kao "ekstremno katastrofalnu".

Napomenuto je i da se meštani severa Pojasa Gaze bore sa glađu zbog čega se beleži sve više smrtnih slučajeva.

Ministarstvo je istaklo da je izraelska vojska od 7. oktobra ubila 364 zdravstvenih radnika, a 269 uhapsila.

Uništeno je 155 medicinskih institucija, a 32 od 53 doma zdravlja su van funkcije.

Primirje bi moglo biti sklopljeno prvog vikenda ramazana, od Sinvara ni traga ni glasa?

Neimenovani zvaničnik Hamasa je rekao "Volstrit žurnalu" da je malo verovatno da će dogovor o prekidu vatre biti sklopljen pre početka meseca ramazana, 10. marta, već da će to biti moguće prvog vikenda nakon toga.

U izveštaju se tvrdi da egipatski i katarski zvaničnici nisu u kontaktu sa liderom Hamasa, Jahjom Sinvarom, već nedelju dana.

Egipatski mediji: Postignut značajan napredak ka primirju u Gazi

Drugog dana razgovora o primirju u Pojasu Gaze koji se vode u Kairu, posrednici u pregovorima i delegacija palestinske militantne grupe Hamas postigli su "značajan napredak" ka obustavi neprijateljstava, javila je danas egipatska državna televizija. Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države su se založili za prekid vatre nakon skoro petomesečnih borbi u Pojasu Gaze nakon napada na Izrael koji su 7. oktobra prošle godine izveli pripadnici Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

Egipatska državna televizija prenela je da se diskutuje o najnovijem predlogu kojim se poziva na šestonedeljni prekid oružanih borbi i oslobađanje talaca. Izrael nije poslao svoj pregovarački tim u Kairo nakon što je od Hamasa dobio nezadovoljavajući odgovor o najnovijem pregovaračkom okviru formulisanom prošlog vikenda u Parizu.

Kako prenosi izraelski dnevnik, neimenovani izraelski zvaničnik je potvrdio da je Hamas odbio da odgovori na zahtev izraelskih vlasti da dostavi spisak živih talaca i da precizno odredi koliko palestinskih zatvorenika Izrael mora da oslobodi za svakog oslobođenog taoca.

Zapadna Obala: U napadu izraelskih snaga na Ramalu ubijen 16-godišnji dečak

Izraelske snage upale su protekle noći u Ramalu, okupirani administrativni centar autonomne palestinske teritorije Zapadna obala i u tom napadu su ubile 16-godišnjeg dečaka iz izbegličkog kampa.

Noćašnji izraelski upad u Ramalu bio je najveći napad na ovaj grad poslednjih godina, saopštili su danas palestinski izvori, prenosi Rojters.

Očevici izraelskog napada na Ramalu potvrdili su da su izraelske snage dovezle desetine vojnih vozila u grad u kome je sedište palestinske autonomne uprave na čijem je čelu predsednik Mahmud Abas.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da su izraelske snage pucale i ubile 16-godišnjeg Mustafu Abu Šalbaka tokom upada u izbeglički kamp Am'arija, a palestinska novinska agencija VAFA prenela je da su izraelske snage upale u kamp "ispaljujući bojevu municiju na palestinsku omladinu" pogodivši Abu Šalbaka u vrat i u grudi.

Paralelno sa ratom u Pojasu Gaze, nasilje je u porastu širom Zapadne obale sa najmanje 400 Palestinaca koji su ubijeni u sukobima sa izraelskim vojnicima i doseljenicima. Izraelska vojska nije odmah odgovorila na a zahtev Rojtersa za komentar.

 

Novi napadi na Rafu – poginulo najmanje 10 Palestinaca

Najmanje šest Palestinaca poginulo je u najnovijem izraelskom napadu na Rafu, čime je ukupan broj stradalih u izraelski udarima na taj grad u poslednja 24 sata porastao na 13. 

Ranije je sedam Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na kuću u četvrti Kirbet el Adas u Rafi.

Izrael

Tanjug

 

 

Tinejdžer poginuo tokom racije u Ramali

Palestinski tinejdžer poginuo je u operacijama izraelske vojske u blizini Ramale, na Zapadnoj obali, saopštila je palestinska novinska agencija Vafa.

Navodi se da je Palestinac stradao tokom racije u izbegličkom kampu El Amari.

Potpredsednica SAD pozvala na hitan prekid vatre u Gazi

Potpredsednica SAD Kamala Haris pozvala je na momenatalni prekid vatre u Pojasu Gaze i zahtevala od Izraela da poveća priliv humanitarne pomoći usled "nehumanih uslova" i "humanitarne katastrofe" koja je pogodila palestinski narod, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su komentari Kamale Haris jedni od najoštrijih koje je imao neki visoki zvaničnik SAD, kada je reč o pozivima Izraelu da ublaži situaciju u Gazi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading