Nemačka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dojče vele prenosi da je Dobrint u izjavi magazinu Špigel kazao da se "ne može isključiti mogućnost" uspostavljanja istražnog komiteta u vezi sa tim.

Navodi se da je Dobrint ocenio kao "čudno" to što razgovore nemačkih vojnih zvaničnika o obezbednosnim pitanjima "očigledno prisluškuju Rusi".

On je naveo da je moguće da je Šolc opravdao protivljenje isporuci raketa Taurus Ukrajini na osnovu "loše predstavljene" situacije.

Podseća se da je Šolc isključio mogućnost davanja Kijevu ovih raketa dugog dometa, tvrdćei da bi to moglo da uvuče Nemačku u rat.

U toj zemlji se pitaju kako je Rusija uspela da dobije snimak internog razgovora četvorice oficira Bundesvera, za koji je nemačko Ministarstvo odbrane potvrdilo da je autentičan.

Dojče vele je ranije preneo da su ruski propagandni kanali u petak popodne emitovali snimak razgovora za koji se navodi da je od 19. februara.

- Savezna kancelarija za vojnu kontraobaveštajnu službu (BAMAD) pokrenula je sve neophodne mere - rekla je juče portparolka nemačkog Ministarstva odbrane.

Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, objavila je audio snimak u trajanju od oko 30 minuta, koji je najverovatije presretnut.

Na snimku se čuje kako oficiri Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima Taurusa, ali i o tome da li su nemačke krstarće rakete sposobne da unište most koji je podigla Rusija ka poluostrvu Krim, a koji je noćas napadnut ukrajinskim dronovima.

Šolc je početkom protekle sedmice izneo detaljne razloge za svoje odbijanje isporuke nemačkih krstarećih raketa Taurus, naglasivši da bi njihova upotreba u Ukrajini zahtevala učešće nemačkih vojnika kada se radi o programiranju ciljeva odnosno meta.

- Pošto niko zaista ne zna zašto kancelar ovo blokira, prirodno se pojavljuju najbizarnije glasine - citira ZDF inspektora vazduhoplovstva generala Inga Gerharca, koji se očigledno čuje na snimku.

On je tom prilikom izrazio frustraciju što mora da ispravlja ono što smatra pogrešnim informacijama o nemačkim krstarećim raketama.

Ono što je takođe eksplozivno je to što se na objavljenom snimku očigledno navodi da Britanci u Ukrajini imaju "svoje ljude na licu mesta" u vezi sa upotrebom njihovih krstarećih raketa Storm šedou.

Upravo su u Velikoj Britaniji bili ljuti zbog te Šolcove izjave, koju su neki protumačili kao indiskreciju.

- Ono što Britanci i Francuzi rade u smislu postavljanja meta Nemačka ne može da radi - rekao je nemački kancelar koji nije objasnio šta je tačno time hteo da kaže.

Tu rečenicu su, međutim, neki shvatili kao naznaku da Francuzi i Britanci imaju svoje ljude koji upravljaju krstarećim raketama Storm šedou/Skalp, koje su isporučili Ukrajini.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka je to odmah demantovao.

Rusija traži odgovore od nemačke vlade

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, reagujući na izveštaje i sadržaj sa snimka, zatražilo objašnjenje od nemačke vlade.

- Pokušaji da se izbegnu odgovori će se smatrati priznanjem krivice - napisala je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading