Potonuo brod
Foto: AP/Maxar Technologies (HONS)

U saopštenju se navodi da je brod potonuo u petak uveče i upozorava na potencijalnu "ekološku katastrofu", prenosi Rojters.

Kako je ranije saopštila Centralna komanda američke vojske, brod je prevozio više od 41.000 tona đubriva. "Rubimar" je, ako su navodi jemenske vlade tačni, prvi brod koji je potonuo usled napada Huta od kada su počeli njihovi napadi u novembru.

Centralna komanda američke vojske u 23. februara saopštila da je napad Huta na teretni brod Rubimar prouzrokovao značajnu štetu na brodu i naftnu mrlju od 29 kilometara.

Britanski teretni brod "Rubimar" koji je plovio pod zastavom Belizea, oštećen je kada su na njega ispaljene dve rakete iz Jemena, a posada je uspela da se evakuiše. Jemenski Huti napadaju komercijalne brodove u regionu Crvenog mora u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Napadi Huta u Crvenom moru poremetili su globalno brodarstvo i primorali pomorske firme da se preusmere na duže i skuplje rute oko južne Afrike, a takođe su podstakli bojazan da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti i i destabilizovati širi Bliski istok, navodi Rojters. SAD i Britanija su u januaru počele da izvode napade na položaje Huta u Jemenu, u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading