policija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pripadnici policije su, po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, juče lišili slobode maloletnu mušku osobu staru 17 godina zbog sumnje da je izvršila krivično delo lažno prijavljivanje.

On je, kako se sumnja, 27. februara, uputio više pretećih mejlova na adresu Srednje muzičke škole „Vida Matjan" u Kotoru, a čiji sadržaj se odnosio na navodno postavljene eksplozivne naprave.

Imajući u vidu posljednje događaje, u kojima su mete sajber aktivnosti bile obrazovne ustanove, ovim putem obaveštavamo javnost da će službenici Uprave policije u kontinuitetu nastaviti istraživanje ovih kriminalnih aktivnosti sa posebnim fokusom i pažnjom kroz raspoložive kapacitete, u cilju zaštite najranjivijih društvenih kategorija, u ovom slučaju dece.

Na kraju, ukazujemo da aktivnosti koje se preduzimaju u sajber prostoru podrazumevaju i odgovorno ponašanje svih korisnika informacionih tehnologija, uz naglašavanje da svako kršenje pozitivno pravnih propisa povlači i određeni oblik odgovornosti.

Istovremeno pozivamo i roditelje da povećaju nadzor i kontrolu svoje dece u sajber prostoru.

Uprava policije će kroz preventivne mehanizme u narednom periodu uspostaviti i dodatne operativno – standarne procedure postupanja, po modelu međunarodnih bezbjednosnih službi, u ovakim slučajevima.

Na taj načnin će se kroz inkluziju saupravama škola, zajedničkim pristupom delovati u cilju smanjenja eventualnih bezbjednosnih rizika, a u odnosu na samu prijavu će se postupati u realnom vremenu uz ocjenu trenutnih okolnosti i prijetnji, kako bi se spriječilo destruktivno delovanje neodgovornih pojedinaca, te na koji način bi se smanjila šteta, pritom vodeći se prioritetima zaštite lične i imovinske sigurnosti građana, preneo je Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading