"SAD SU IZNUDILE SSSR DA NAPRAVE NUKLEARNO ORUŽJE" Oglasio se generalni direktor "Rosatoma"
Wikipedia

Rusija nije do sada nikada iskoristila nuklearno oružje i nije prva počela da radi na njemu, prve su ga napravile SAD, podsetio je on.

- To je jedini slučaj kada se ponosimo što smo na drugom mestu, u svemu ostalom smo prvi. Nadam se da nikada nećemo morati da ga iskoristimo, to je naš cilj - poručio je Lihačov.

Što se tiče upotrebe nuklearnog oružja, Ruska Federacija se rukovodi ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina o "Osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja" u kome su jasno navedeni uslovi upotrebe nuklearnog oružja. 

Kako se tamo navodi, odvraćanje od neprijateljske agresije obezbeđuje celokupna vojna moć Ruske Federacije, uključujući i nuklearno oružje.

Shodno ukazu, Rusija bi mogla da iskoristi nuklearno oružje u slučaju da primi pouzdane informacije o lansiranju balističkih raketa koje napadaju teritoriju Rusije ili njene saveznike, u slučaju da neprijatelj koristi nuklearno oružje ili druge vrste oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika.

Takođe, u slučaju da neprijateljski uticaj na kritične ruske državne ili vojne objekte može da dovede do kvara i do ometanja reakcija nuklearnih snaga.

Navodi se i slučaj agresije na Rusiju upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje države.

Shodno ukazu, Ruska Federacija nuklearno oružje smatra isključivo sredstvom odvraćanja, čija je upotreba ekstremna i iznuđena mera.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading