PRIČA O LUKASU SLAMA SRCA "Udomili smo psa da pomogne mom bolesnom sinu, ali kada smo videli šta mu je uradiio skamenili smo se"
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Lukas pati od Sanfilipovog sindroma, nasledne, metaboličke bolesti koja je uzrokovana odsustvom ili neispravnim funkcionisanjem enzima potrebnog za razgradnju molekula šećera. Kako bolest napreduje, deca gube sposobnost da govore, hodaju i jedu. Bolest takođe izaziva teška neurološka oštećenja koja dovode do agresivnog ponašanja, hiperaktivnosti i napada.

 

 

"Najstrašnija stvar koju roditelji čuju kada saznaju da njihovo dete ima ovu bolest je da nema leka ili lečenja“, kaže Lukasov otac Čester.

Osim ako se situacija u budućnosti ne promeni, ne očekuje se da će Lukas doživeti više od 15 godina i možda će biti u vegetativnom stanju do svoje osam godina. Shvatajući da je svaki trenutak posebno dragocen, Čester i njegova supruga Dženifer žele da njihovom sinu bude lepo dokle god je sposoban.

 

 

Dakle, kada je bolest počela da utiče na Lukasove zglobove, Čester je želeo da nađe psa kako bi Lukas bio stabilan dok je hodao. „Rečeno mi je da će pas pomoćnik koštati najmanje 15.000 dolara i da Lukas nije dobar kandidat zbog njegovih sve lošijih sposobnosti i ponašanja“, rekao je Čester. "Odbio sam da prihvatim ovaj odgovor."

Meuđutim, splet okolnosti je Čestera doveo do Džuna. „Naišao sam na objavu o psu na stranici spasilačke grupe. Imao sam osećaj u sebi da moram da idem da vidim ovog psa.

Cela porodica je otišla na dvočasovno putovanje da upozna Džuno, koja je bila zatočena u skloništu u istočnom Tenesiju. „Bila je mršava i danima su je delili od eutanazije“, ispričao Čester. „Predata je skloništu jer njeni prethodni vlasnici nisu razumeli belgijskog ovčara.

 

 

Srećom, Čester jeste. Upoznao je i zavoleo rasu dok je radio kao policajac godinama ranije.

"Želeo sam da budem siguran da ima dovoljno vremena da se prilagodi porodici pre nego što počnem sa formalnom obukom“, rekao je Čester. Ipak, od početka se činilo da postoji nešto instinktivno u njihovoj vezi. Jednog dana, Čester je primetio Džuno kako kruži oko Lukasa dok je bio u invalidskim kolicima. „Cvilila je i gurala ga nosom“, kaže Čester. "Proverio sam mu nivoe kiseonika i bili su veoma niski." Nakon što mu je dao kiseonik, Lukas se vratio u normalu, a Džuna ga je dočekala sa lizanjima i ljubavlju.

"Tada sam znao da ima sposobnost da shvati njegove neurološke promene", kaže Čester. "Sada nas ona upozorava kada će Lukas dobiti napad ili ako mu nivo kiseonika padne zaista nizak. Spasila ga je nekoliko puta".

Džuno i Lukas upoznali su se 2012. godine i bili zajedno do 28. aprila 2020. godine kada je Lukas, nažalost preminuo od posledica bolesti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading