Vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Mislim da bi sve opcije trebalo da budu otvorene, da vidimo kako bismo na najbolji način mogli da podržimo Ukrajinu - rekao je Ajhelshajm za "NL Tajms", komentarišući izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona koji je kazao da nije isključeno da će Zapad slati trupe u Ukrajinu.

Ajhelshajm je napomenuo da Ukrajina od Holandije nije tražila da pošalje trupe, i da "trenutno nema smisla razgovarati o tome".

- Ako bi zapadne vojske otišle u Ukrajinu, morale bi da budu u koaliciji. To bi moglo da bude organizovano preko NATO-a ili alijanse od 10-15 zemalja. Bilo bi veoma čudno kada bi jedna ili dve zemlje to učinile same - dodao je on.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da "iako nije postignut konsenzus o slanju vojnika evropskih zemalja na front u Ukrajini, ništa ne treba isključiti".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da će direktan vojni sukob NATO -a i Ruske Federacije biti neizbežan ako zapadne trupe budu poslate u Ukrajinu.
Izjava francuskog predsednika izazvala je lavinu reakcija širom sveta, a čini se da većina njegovih zapadnih kolega nije bila oduševljena tim komentarima.

Iako je većina vodećih evropskih zemalja odbacila mogućnost raspoređivanja NATO trupa u Ukrajini, izjave pojedinih zvaničnika ukazuju da se o toj ideji sve ozbiljnije razgovara.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg poručio je da NATO ne planira da šalje svoju vojsku i dodao da saveznici iz NATO-a pružaju Ukrajini pomoć bez presedana od 2014. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading