tirana
Foto: AP/AP/Tanjug

Kako se navodi u tekstu Deklaracije, objavljenom na sajtu Vlade Albanije, učesnici ostaju posvećeni pružanju Ukrajini neophodne podrške za preovladavanje ruskog agresorskog rata onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u skladu sa Poveljom UN i na osnovu ukrajinske formule mira.

Pozivaju celu međunarodnu zajednicu da snažno poveća podršku Ukrajini u njenoj tekućoj borbi za slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet.

"Oštro osuđujemo namere Ruske Federacije da održi predsedničke izbore na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, što predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava. Ističemo nezakonitu prirodu predstojećih izbora u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju i na okupiranim teritorijama Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine", navodi se u tekstu Deklaracije.

Dodaje se da ruska vojna agresija na Ukrajinu ostaje najveća pretnja evropskoj bezbednosti i međunarodnom miru.

Ističe se da je taj čin agresije neprihvatljiv te da predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN i zločin protiv ukrajinskog naroda.

Tokom današnjih razgovora u Tirani, kako se navodi, potvrđena je solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom u njihovoj herojskoj odbrani njihove slobode i zajedničkih vrednosti.

Izražena je i spremnost da učestvuju u sprovođenju Formule mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koja je u skladu sa sa ciljevima i principima Povelje UN, kao i na inauguracionom Samitu mira, obezbeđujući najšire moguće međunarodno učešće u tom procesu.

Kosovo onlajn

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading