Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Tokom kasnih 1990-ih, Kamov i Israel Aerospace Industries razvili su verziju kokpita sa tandem sedištima, Kamov Ka-50-2 "Erdogan", da se takmiči u turskom takmičenju helikoptera za napad. Kamov je takođe dizajnirao još jednu varijantu sa dva sedišta, Kamov Ka-52 "Aligator".

Početkom 1980-ih, dok su vršena uporedna ispitivanja V-80 (prototip Ka-50) i Mi-28, dizajnerski tim Kamova došao je sa predlogom za razvoj namenskog helikoptera za izviđanje bojnog polja, obezbeđivanje ciljanja , podržava i koordinira grupne operacije jurišnih helikoptera na bazi Ka-60.

Međutim, ekonomske poteškoće koje su pogodile naciju kasnih 1980-ih omele su ovaj novi razvojni program. Ovo je navelo Kamovljevog generalnog konstruktora da izabere modifikovanu verziju Ka-50 na koju će ugraditi sistem za izviđanje i označavanje ciljeva. Modifikovanoj "Crnoj ajkuli" je bio potreban drugi član posade za upravljanje optronikom/radarom za izviđanje. Kamov je odlučio da koristi raspored sedenja jedan pored drugog, zbog proverenih poboljšanja u saradnji između članova posade. Ova verzija sa dva sedišta dobila je oznaku Ka-52.

U poređenju sa originalnim Ka-50, Ka-52 ima novu radnu ploču sa radarskim sistemom na nosu za ciljanje dajući Ka-52 zaobljeniji profil nosa. Danonoćni TV/termički nišanski sistem je ugrađen u sferičnu kupolu ispod nosa (neki primerci imaju dodatni radar za vazdušne ciljeve i drugi nišanski sistem iznad kokpita). 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading