Siromaštvo
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema podacima Fondacije za hranu, 15 odsto domaćinstava u Velikoj Britaniji – što je ekvivalentno sa otprilike osam miliona odraslih i tri miliona dece – iskusilo je neizvesnost kada je u pitanju dostupnost hrane u januaru, pošto su visoke cene namirnica nastavile da udaraju po džepovima porodica sa niskim primanjima.

Stručnjaci ističu da visok nivo nesigurnosti oko ishrane među porodicama sa niskim primanjima upozorava na pojavu "alarmantne zdravstvene situacije" koja će dovesti do pojave stanja povezanih sa lošom ishranom, kao što su neuhranjenost i rahitis.

Skoro dve trećine (60%) domaćinstava koja imaju problem da obezbede ishranu izjavilo je da kupuju manje voća, a 44% kupuje manje povrća, jer se bore sa tekućom krizom troškova života, piše "Gardijan".

Iako je fondacija ranije izvestila da je količina povrća koje su kupila britanska domaćinstva pala na najniži nivo u poslednjih 50 godina, najnoviji podaci pokazuju da je situacija mnogo gora za porodice sa niskim primanjima.

Pozivajući se na otkrića "Gardijana" da je Nacionalna zdravstvena služba zabeležila porast broja bolničkih prijema zbog hranljivih materija, fondacija je objavila da bi smanjenje potrošnje voća i povrća među najsiromašnijim verovatno povećalo zdravstvene nejednakosti i dodatno opteretilo zdravstveni sistem.

Iako je inflacija opala poslednjih meseci, cene hrane su ostale visoke. U saopštenju se navodi da je prosečna potrošačka korpa, adekvatne hranljivosti, porasla za 24 do 26 procenata u poslednje dve godine.

Nivoi nesigurnosti hrane – na osnovu redovnog istraživanja Fondacije za hranu na više od 6.000 ljudi – blago su pali sa 17,5 odsto u januaru 2023. godine, ali su ostali na istom nivou kao i tokom haotičnih prvih nedelja pandemije 2020.

Fondacija je saopštila da trenutna kriza troškova života znači da je nesigurnost hrane postala norma za mnoge. Milioni porodica sa niskim primanjima nisu u mogućnosti da sebi priušte pristup redovnoj i zdravoj hrani.
Prema najnovijim podacima Fondacije za hranu, 45 procenata domaćinstava koja primaju socijalnu pomoć izjavilo je da pati od nesigurnosti u hrani.

Fondacija je saopštila da sva deca iz takvih porodica treba automatski da imaju pravo na besplatne školske obroke.

Majkl Marmot, stručnjak za javno zdravlje i profesor epidemiologije na Univerzitetskom koledžu u Londonu je rekao da u Velikoj Britaniji 2024. jedno od pet domaćinstava sa decom ne može da zadovolji osnovnu potrebu za zdravom ishranom.

- Oni su jednostavno previše siromašni, i što su siromašniji, manje je verovatno da će moći da zadovolje tu potrebu - ukazao je Majkl Marmot.

Henri Dimblbi, bivši vladin savetnik za hranu i autor nacionalne strategije za hranu za 2021. godinu, nazvao je najnoviju statistiku "alarmantnom zdravstvenom situacijom" koja će baciti dugu senku na javno zdravlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading