Brisel
Foto: AP/Denes Erdos (STF)

- Sa stanovišta Mađarske, postoji još jedan poseban faktor, a to je da Mađarska ne želi ponovo zajedničku granicu sa Rusijom, jer je u prošlosti imala loša iskustva u tom pogledu - rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon sastanka Višegradske grupe, prenosi mađarski portal Index.

Orban je istakao da je "jedan od najvažnijih temelja mađarske nacionalne bezbednosti postojanje entiteta" istočno od Mađarske, "koji se nalazi između Rusije i Mađarske". 

- Dakle, pomažemo i Ukrajini zbog mađarskih nacionalnih interesa - rekao je Orban.

On je naveo da je ovaj sastanak lidera Višegradske grupe bio najteži od sastanaka kome je ikada prisustvovao. 

Premijeri Poljske, Slovačke i Češke su se složili da treba osuditi ruske akcije prema Ukrajini, kao grubo kršenje međunarodnog prava, ali se nisu saglasili oko načina da se pomogne susednoj zemlji. 

- Mađarski stav je jasan: nećemo slati oružje u Ukrajinu, ni sa vojnicima ni bez vojnika, ali ćemo osim toga pružiti svu pomoć, kao što je humanitarna pomoć i prihvatanje ukrajinskih izbegolica - naglasio je on.

Orban je naveo da uprkos razlikama u mišljenjima u pogledu podrške Ukrajini, višegradska saradnja ima smisao i budućnost i poručio da je Mađarska spremna za dalje jačanje saradnje u pitanjima od zajedničkog interesa. 

Slovački premijer Robert Fico potvrdio je da će njegova vlada pružiti svu pomoć Ukrajini osim slanja oružja i municije. 

Češki premijer Petr Fijala i predsednik vlade Poljske Donald Tusk ponovili su stav da su, za razliku od Mađarske i Slovačke, i dalje spremni da pošalju oružje i municiju u Ukrajinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading