Izrael
Foto: Alo/Tanjug

 „Borci Hezbolaha danas u 16.45 ispalili su desetine raketa Katjuša na štab komande 146. divizije u Džatunu na severu Izraela i ostvarili precizan pogodak“, navodi se u saopštenju Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je jutros ispaljeno na desetine raketa na vojnu lokaciju u Galileji, što je izazvalo odmazde IDF-a širom južnog Libana, prenosi Tajms of Izrael.

Nekoliko sati kasnije još jedan veliki baraž ciljao je zapadnu Galileju, a Hezbolah je nastavio da ispaljuje rafale kao odgovor na udare duboko u Libanu dan ranije. Najnovija razmena između Izraela i terorističke grupe koju podržava Iran označila je značajnu eskalaciju nasilja u već nemirnom severnom pograničnom regionu.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je u jutarnjem napadu ispaljeno oko 35 raketa, koje su aktivirale sirene u zajednicama Živon, Sasa, Safsufa i Dovev, oblastima blizu planine Meron. IDF je saopštila da nije bilo štete na osetljivom sistemu kontrole vazdušnog saobraćaja na vrhu planine, koji se nalazi na nekih osam kilometara od granice sa Libanom. Snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju nekoliko raketa koje je presreo sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“, dok su druge pogodile obronak planine.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za baraž, rekavši da je gađao bazu "Mount Meron" kao odgovor na izraelske vazdušne napade u ponedeljak u blizini Balbeka na severoistoku Libana u kojima su ubijena dva člana terorističke grupe. Hezbolah je nekoliko puta gađao bazu kontrole vazdušnog saobraćaja "Mount Meron" u tekućem ratu, pri čemu nije bilo povređenih a u jednom od napada pričinjena manja šteta.

IDF je kasnije saopštio da je izveo vazdušne napade na lokacije Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na raketni baraž, uključujući kompleks Hezbolaha i drugu infrastrukturu koja pripada terorističkoj grupi u Džibčitu, Mansuriju i drugim selima na jugu Libana. Trupe su takođe granatirale oblast u blizini Jaruna da bi „uklonile pretnju“. Libanski mediji su preneli da su izraelski udari pogodili selo Baisarije, oko 30 kilometara od izraelske granice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading