Bajden i Netanjahu
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

"Bliži se Ramazan i došlo je do dogovora Izraelaca da se neće uključivati u aktivnosti tokom praznika, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce", rekao je Bajden na američkoj televiziji En-Bi-Si.

Ramazan počinje 10. marta i smatra se nezvaničnim rokom za postizanje sporazuma o prekidu vatre. Predsednik SAD je, u emisiji "Late Night With Seth Meyers", dodao da veruje da je Izrael smanjio bombardovanje Rafe, grada na jugu Pojasa Gaze, i istakao da su se Izraelci obavezali da evakuišu veći deo tog grada pre kopnene invazije, prenosi AP.

Bajden je naglasio da se nada da bi prekid vatre između Izraela i Hamasa koji omogućio oslobađanje preostalih talaca mogao da stupi na snagu početkom sledeće nedelje. "Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu, ali još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sledećeg ponedeljka imati prekid vatre", rekao je Bajden.

U toku su pregovori o višenedeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje talaca koje militantna grupa drži u Gazi u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Predložena šestonedeljna pauza u borbama bi takođe uključivala omogućavanje stotinama kamiona da svakodnevno isporučuju potrebnu pomoć u Gazu. Izrael nije ispunio nalog Međunarodnog suda pravde (MSP) da pruži hitno potrebnu pomoć ljudima u Pojasu Gaze, saopštila je grupa za ljudska prava "Hjuman rajts voč" u ponedeljak. U odluci izrečenoj 26. januara, MSP je naložio Izraelu da sledi šest privremenih mera, uključujući preduzimanje "efikasnih mera kako bi se omogućilo pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći" Gazi.

Prema odluci MSP, Izrael takođe mora da podnese izveštaj o akcijama koje preduzima kada je u pitanju distrubucija pomoći u Pojas Gaze u roku od mesec dana. Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kasno u ponedeljak da je podnelo takav izveštaj, ali zvaničnici nisu komentarisali sadržaj.

"Bliži se Ramazan i došlo je do dogovora Izraelaca da se neće uključivati u aktivnosti tokom praznika, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce", rekao je Bajden na američkoj televiziji En-Bi-Si. Ramazan počinje 10. marta i smatra se nezvaničnim rokom za postizanje sporazuma o prekidu vatre.

Predsednik SAD je, u emisiji "Late Night With Seth Meyers", dodao da veruje da je Izrael smanjio bombardovanje Rafe, grada na jugu Pojasa Gaze, i istakao da su se Izraelci obavezali da evakuišu veći deo tog grada pre kopnene invazije, prenosi AP.

 Bajden je naglasio da se nada da bi prekid vatre između Izraela i Hamasa koji omogućio oslobađanje preostalih talaca mogao da stupi na snagu početkom sledeće nedelje.

"Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu, ali još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sledećeg ponedeljka imati prekid vatre", rekao je Bajden.

U toku su pregovoiri o višenedeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje talaca koje militantna grupa drži u Gazi u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Predložena šestonedeljna pauza u borbama bi takođe uključivala omogućavanje stotinama kamiona da svakodnevno isporučuju potrebnu pomoć u Gazu.

Izrael nije ispunio nalog Međunarodnog suda pravde (MSP) da pruži hitno potrebnu pomoć ljudima u Pojasu Gaze, saopštila je grupa za ljudska prava "Hjuman rajts voč" u ponedeljak.

U odluci izrečenoj 26. januara, MSP je naložio Izraelu da sledi šest privremenih mera, uključujući preduzimanje "efikasnih mera kako bi se omogućilo pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći" Gazi.

Prema odluci MSP, Izrael takođe mora da podnese izveštaj o akcijama koje preduzima kada je u pitanju distrubucija pomoći u Pojas Gaze u roku od mesec dana. Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kasno u ponedeljak da je podnelo takav izveštaj, ali zvaničnici nisu komentarisali sadržaj.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading