PROMENA NA BRITANSKOM PRESTOLU Kralj Čarls III započeo pripreme
Foto: Tanjug/Tanjug

Britanski kralj Čarls III počeo je pripreme za predaju krune svom nasledniku ranije nego što se očekivalo, prenosi Dejli miror.

Prema rečima Toma Kvina, stručnjaka za britansku kraljevsku porodicu, pre kraljeve bolesti, o pitanjima sukcesije nije trebalo da se raspravlja još najmanje 10 godina.

Prema Kvinovim rečima, planovi sukcesije su počeli da se prave ubrzo nakon vesti da je Čarls III oboleo od raka. Međutim, veruje da se planiranje drži u tajnosti od kraljevog najmlađeg sina, princa Harija. To je zbog njegove reputacije: dvorjani se plaše da bi u slučaju uvrede ili nezadovoljstva mogao o svemu ispričati štampi.

Ranije je objavljeno da će princ Vilijam od Velsa preuzeti neke od javnih odgovornosti kralja Velike Britanije Čarlsa III zbog raka njegovog oca. Sin monarha je bio primoran da se rano vrati sa kratkog odmora kako bi počeo da ispunjava ne samo svoje dužnosti, već i da zameni kralja na nekim događajima.

Za monarhovu bolest se saznalo 5. februara. Bakingemska palata je saopštila da je Čarls III odlučio da objavi svoju dijagnozu kako bi sprečio glasine i pružio podršku onima koji se bore sa rakom. Kralj se nada da će se što pre vratiti punoj javnoj aktivnosti, naglasila je Bakingemska palata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading