Članstvo Alijansa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pašinjan je u intervjuu optužio Azerbejdžan za kršenje principa neophodnih za održavanje dugoročnog mirovnog sporazuma. Jermenija i Azerbejdžan su ratovali dva puta u poslednje tri decenije.

- Azerbejdžan zloupotrebljava situaciju da bi podstakao svoju retoriku. To onda navodi na uverenje da se Azerbejdžan sprema da ponovo napadne Jermeniju - dodao je Pašinjan.

Jermenski premijer razgovarao je o pripremi mirovnog sporazuma sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim prošle nedelje tokom Minhenske bezbednosne konferencije.

- Što se Jermenije tiče, Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti nije ispunila svoje ciljeve, posebno tokom 2021. i 2022. godine. Nismo mogli da dozvolimo da se ovo ponovi neprimećeno. Praktično, mi (Jermenija) smo suspendovali članstvo u ovom sporazumu. dalje korake ćemo odlučiti kasnije - naveo je Pašinjan.

Odnosi između Jermenije i Rusije pogoršali su se u septembru kada ruski mirovnjaci nisu uspeli da intervenišu u azerbejdžanskom blickrigu protiv Jermena u Nagorno-Karabahu. Nakon nje, Baku je dobio kontrolu nad jermenskom enklavom na svojoj teritoriji, što je izazvalo masovni egzodus jermenskog stanovništva.

Stoga je Pašinjan kritikovao bezbednosni savez sa Rusijom kao „nedovoljan“ i založio se da Jermenija traži nove partnere u oblasti bezbednosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading